Автор
Ева Лъчезарова

5 напитки, с които да се хидратирате, докато сте болни, и 3, които да избягвате

Обикновено предписанието на всеки лекар при настинка и грип е да приемате повече течности, но специалистите рядко уточняват колко точно да са те и кои напитки да избягвате. Затова в разгара на грипния сезон, заедно с познатото лекарство под формата на разтворима топла напитка "Флудрекс Макс Хербал", подготвихме кратък наръчник за напитките, които да приемате, докато сте болни.

Да, вода, но колко?

Добрата хидратация е основополагащ елемент от здравето на всеки човек и е особено важна при настинка и грип, защото подпомага организма за справяне със заболяването. Задължително следете за знаци за дехидратация, докато сте болни. Сред тях са: тъмна урина, силна жажда, главоболие, объркване, замаяност, сухота в устата и сухи устни.

Потребностите от течности на всеки организъм са различни, но можем да ви предложим една лесна формула, чрез която да се ориентирате. Тя определя по 30 мл вода на килограм тегло. Или ако тежите 50 кг формулата изглежда така: 50 kg -> 50х30 = 1500 ml/ден, тоест литър и половина на ден. Това е дневният минимум, към който е добре да се придържате. Тоест бихте могли да пиете по половин литър три пъти дневно - сутрин, обед и вечер. Ако имате симптоми като висока температура, обилно потене, диария или повръщане - задължително увеличете приема на течности допълнително.



Имайте предвид, че в голяма част от храните като плодове, зеленчуци и супи, също се съдържат голямо количество течности, от които тялото ви си набавя нужното.

Още четири напитки в допълнение към водата

Когато водата ви омръзне, имате нужда от разнообразие или искате да си набавите още полезни съставки към дневния режим, можете да прибегнете към тези четири напитки:

Чай от джинджифил - джинджифилът има противовъзпалителен, аналгетичен, антиоксидантен и имуностимулиращ ефект, а чаят от него е изключително ободряващ.

Зелен чай - той е един от най-добрите източници на антиоксиданти – веществата извеждащи токсините и възпрепятстващи образуването на нови. Освен това съдържа витамини като С, А, В, В1, В2 и В15.



Вода с мед - медът има разнообразни антибактериални и антимикробни свойства и може да се превърне в чудесен подсладител, който да използвате към водата си.

Вода с лимон - водата с лимон е много вкусна и богата на важния витамин С. Докато сте болни, бихте могли да разтваряте лимона в хладка вода, за да запазите в оптимално количество полезните микроелементи, които той съдържа.

Добре, а какво да избягвам?

Основното правило тук е да избягвате напитки, които съдържат голямо количество кофеин и захар. Кофеинът е диуретик и е възможно да пишкате по-често, което не е ефектът, който търсим. Сладките напитки пък биха могли да ви създадат ненужен стомашен дискомфорт, така че по-добре ги избягвайте. В това число влизат и алкохолните напитки, които са известни с дехидратиращите си свойства.




Добавете в семейната си аптечка и подходящо средство при първи симптоми на настинка и грип, като "Флудрекс Макс Хербал" с екстракт от черен бъз. Той е подходящ за краткосрочно лечение на симптоми като главоболие, болки в гърлото, повишена температура, хрема, кихане, отпадналост и мускулни болки при простуда и грип.



Парацетамолът в продукта овладява телесната температура и намалява болките, фенилефринът намалява секрецията от носа, води до намаляване на отока на носната лигавица и облекчаване на затрудненото дишане. "Флудрекс Макс Хербал" се предлага в удобни за разтваряне сашета и има приятен вкус на черен бъз и ягода. Продуктът е подходящ за възрастни и деца над 12-годишна възраст.

(в материала има продуктово позициониране)