Автор
Цвета Герчева

Ако и днес си уморена и тъжна - прочети това!

Японските вишни пред Александър Невски цъфнаха, навън пролетта е в разгара си и ухае на люляк и лалета. Денят се увеличава, вечерите стават все по-топли, а температурите плахо, но уверено се покачват. Ние обаче все по-често сме уморени, без тонус и ужасени от многобройните ангажименти, които ежедневно ни затрупват.

Накрая усещаме, че нямаме време даже да се порадваме на пролетната приказка навън. Нормално ли е това? Според специалистите - Да! Нарича се пролетна умора и е нещо като мини депресия, която ни връхлита винаги, когато сезоните се сменят. Често ние самите не го осъзнаваме, но почти няма човек, който да не е засегнат от това нетипично за нас състояние на раздразнителност, липса на настроение и нервност. А наличието на умора е най-малкият признак, че е време да предприемем някаква промяна в начина си на живот.

И все пак - как да познаем, че емоциите ни са повлияни от смяната на сезоните? Ето истинските отговори на няколко жени, които разказаха специално за Woman.bg как се чувстват в първите седмици на пролетта:

"Просто се събуждам без настроение. Отпаднала съм и по някакъв начин усещам как без да има причина ме обзема апатия." Юлия А. на 31 г.

"Усещам тревожност. Понякога се случва, докато се возя в градския транспорт, да изпитам силно желание да сляза веднага. Понякога ми трябват поне 10 минути, след като сляза, за да се успокоя." Мария М., 35г.

"Следобедите в офиса ми се струват безкрайни, понякога изпадам в мрачни мисли и имам чувството, че никога няма да бъда щастлива. Все по-често се замислям, че идва лятото, а аз още не съм свалила онези 10 килограма, от които толкова много искам да се отърва!" Антония И. на 33г.

"Мразя дъждовните мрачни дни, имам чувството, че всички са против мен и нямам сили да направя нищо. Мечтая за безкрайна отпуска или поне 10 дни само за мен на самотен остров, където е вечно лято.", Ивана П. 43г.

Да, истината е, че всички понякога ставаме жертва на своята малка пролетна депресия. Как обаче да преодолеем това състояние? Според специалистите има няколко правила, които задължително трябва да спазваме. На първо място - да прекарваме повече време навън. Това означава, че, когато времето е приятно, можем спокойно да поканим любимия си човек на романтична вечеря в парка със сандвичи и лимонада. Всичко, което ви трябва, е една постелка и добро настроение. Не е нужно да вложите някакви пари - просто помислете как да накарате любимите си хора да се усмихнат и тяхната усмивка ще зарази и вас. Гарантирано!

Специалистите съветват да си направим и строг пролетен график на ставане. Това означава да се стараем да лягаме възможно най-рано и да се будим най-късно в осем. Така ще избегнем безсънните нощи и ще можем да позволим на тялото си да почива пълноценно.

Освен това - ако ви е криво да прекарвате деня в офиса, вземаме лаптопа и си организирайте един работен следобед на открито в градинката до работата ви - ще видите, че ще ви се отрази страхотно!

Не на последно място - изключително важно е да обърнем специално внимание на начина си на хранене. Има определени храни, които повишават неимоверно кръвната ни захар. Няколко часа след като сме хапнали шоколад, тялото ни изпада в състояние на захарна абстиненция - искаме отново да усетим удоволствието от какаовото изкушение. Ако не хапнем отново, се чувстваме тъжни, нещастни и без енергия. Това ни въвлича в един омагьосан кръг, от който често излизаме с няколко килограма отгоре и с липса на какъвто и да е тонус. Затова в първите седмици на пролетта лекарите смятат, че сладкото и тестените храни трябва да бъдат забранени, защото те не ни дават сила, а по-скоро ни отнемат от енергията.

Билките, които гонят лошото настроение

Даже и да ни е налегнало лошото пролетно настроение, за щастие има някои билки, които по напълно естествен и натурален път могат да помогнат на тялото ни да се справи със стреса от смяната на сезоните. Това са Жълтият кантарион и Валериана. Именно те влизат в състава на РЕСТАРТА - хранителна добавка, която помага на организма да се пребори с леките депресивни състояния, лошото настроение и липсата на тонус и концентрация.

(в материала има продуктово позициониране)