Автор
Ева Лъчезарова

Александра Алексиева, която повярва, че може да започне всичко от начало

Александра Алексиева е вторият герой в нашия проект "Мисия Рестарт", в който ви представяме хора, които са се осмелили изцяло да променят живота си в името на това да изразят и изживеят себе си по-пълноценно. Александра е работила в рекламния бизнес в продължение на 15 години, успява да достигне висока позиция и да си осигури сигурно място и възнаграждение. Тя обаче винаги е мечтала да помага на другите и да се занимава с някакъв вид лечение. Насочва се към алтернативната медицина, като желанието й е да стимулира хората към това да обръщат превантивно внимание на здравето. Така тя достига до курсове по китайска и тибетска медицина, прави дълго пътешествие до Индия и окончателно решава да се отдаде на този път. Близките ѝ са много учудени от решението ѝ да остави сигурността на тогавашната си работа, но въпреки това Александра решава да отвори тибетският център „Мончара“ и да последва сърцето си. Срещнахме се с нея, за да я попитаме какво е да преобърнеш живота си на 360 градуса и как е успяла тя в тази мисия на пълен професионален рестарт. Ето какво ни сподели тя в това лично интервю:

-Здравей Александра, работила си в продължение на 15 години в рекламния бизнес, какво те накара изцяло да промениш попрището си и да отвориш център за тибетска медицина?

-Желанието ми да правя нещо смислено за хората, да им дам още едно възможно решение за техните здравословни проблеми. От много години се интересувам от алтернативната медицина, тъй като съм установила, че тя е много добро превантивно средство за запазване на хармония и баланс в тялото, не само за лечение. Интересувам се еднакво от алопатична медицина и от тибетска медицина - двете не се изключват взаимно, допълват се, а понякога са и различен подход в лечението на едни и същи заболявания. Хубаво е хората да са информирани за това, да имат избор, когато имат здравословен проблем.



-Какво спечели и какво загуби от това решение, как се промени ти самата като личност?

-Човек винаги губи нещо и печели друго. Спечелих удовлетворението да правя това, което ме мотивира да се развивам, да уча, да се изумявам от богатството на живота и възможностите на човешкото тяло. Със сигурност съм се променила, макар че е трудно да си правиш самооценка. Станала съм по-уверена в себе си и по-организирана. Но загубих в известна степен финансовата си стабилност. В момента трябва да съчетавам няколко неща – да развивам центъра, уча и рехабилитация в Медицински колеж “Йорданка Филаретова”. Синът ми е на 17 години и той има нужда от своята майка. Всичко това ми показва, че няма възраст за промяна и учене на нови неща. Трудно е, но не и невъзможно. Защото ние жените сме ненадминати в търсенето на смисъл да обитаваме различни роли в своя живот. Въпросът е каква е цената, която плащаме и готови ли сме да я платим. За мен цената в случая е свободното ми време, но пред мен постоянно се откриват нови възможности и в живота ми влизат нови хора.

-Разкажи ни повече за престоя ти в Индия, посещението на тази страна често кара хората буквално да рестартират живота си?

-Индия може да има много лица, аз лично отидох на север, в подножието на Хималаите, за да се докосна отблизо до Тибетската медицина и език. Не съм обикаляла страната, 6 месеца стоях в един малък град – Дхарамсала, където се намира и резиденцията на Далай Лама. Там има силна тибетска диаспора, институтът за Тибетска медицина и Астрология (МенТциКханг), много тибетски доктори. Това ми даде възможност активно да уча. За мен това пътуване беше повратна точка, тъй като след завръщането си в България отворих студио за тибетски масажи и консултации.



-Какви са най-общо принципите на тибетската медицина и в какви случаи би могла да бъде от полза?

-Най-общо тибетската медицина разглежда тялото на човек, като съставено от 5 елемента – етер, въздух, огън, вода и земя. Тези елементи се проявяват под формата на 3 конституции – Вятър, Жлъчка и Слуз. Когато елементите са в баланс, човек е здрав, когато имаме дисбаланс на елементите, човек се разболява. Целта на тибетската медицина и терапии е поддържането на баланса между конституциите. Това се постига чрез хранене според личната конституция, начин на живот, лечение с билки и външни процедури, като масажът се смята за най-важната сред тях.

-Кои са най-търсените услуги в Monchara?

-За момента това са Тибетските Ку Ние масажи, който стимулира енергийните точки и по този начин да възвърне енергийния баланс в организма. Основното предназначение на Ку Ние е да успокои и балансира ума. По време на масажа се използват на малки торбички с билки, наречени Дзати Дукпа или ХорМе мокси, които се потапят в топло масло и след това се прилагат върху съответните точки по тялото. Ку Ние масажите се правят според нуждите на конкретния човек.



-Какво би посъветвала хората, които имат желание да направят голяма промяна в живота си, но все не се престрашават?

-Бих казала на всички, които искат промяна, че животът минава бързо, а подходящият момент никога не идва. Няма идеални условия, за да променим нещо в живота си. Душата знае всичко, само трябва да я чуем. Тогава промяната се случва сама и ако това е правилният за нас път, нещата се получават.

*Следете следващите на истории, в които ще ви разкажем как и други хора са успели да рестартират живота си.

Съветът на Woman.bg:

Да рестартираш живота си не е мисия невъзможна. Щом един човек е успял да преобърне съдбата си, значи можеш и ти.
Довери се на инстинкта си и помни - винаги можеш да се рестартираш.
А когато имаш нужда от подкрепа, заложи на Рестарта: хранителната добавка, която подобрява настроението и премахва чувството за тревожност.
Рестартът е в твоите ръце. Кога започваш?

(в материала има продуктово позициониране)