Автор
Цвета Герчева

Главоболието - първият сигнал, че лятото свърши и пак сме в офиса

Лятото вече е съвсем към своя край, а следваканционният синдром ни връхлита с пълна сила. Първите дни след отпуската се отразяват пагубно на организма ни и обикновено, освен с десетки задачи в офиса, се сдобиваме с главоболие, стрес и усещането, че няма да успеем да се справим с всичко. Психолозите обясняват, че този период от годината, когато трябва да "превключим" от лежерните летни дни към напрегнатите часове в службата през есента, е изключително специфичен и не бива да подценяваме промените, които могат да настъпят в организма ни както на емоционално, така и на физическо ниво.

За да преодолеем по-лесно следваканционния синдром, специалистите съветват да спазваме някои прости правила, които ще ни помогнат да преминем по-лесно през напрегнатите първи седмици в работата.

Поставяйте си изпълними задачи

В първите няколко седмици след голямата лятна отпуска обикновено сме изправени пред неразрешим ребус - докато сме отсъствали са се натрупали десетки задачи, които трябва бързо да се свършат, а ние се чувстваме безсилни да ги приключим в срок. Ако и вие се чувствате така през септември - не се притеснявайте, това е напълно нормално, смятат психолози. Те съветват да направим нещо много просто. За да не се чувстваме неуспешни и неудовлетворени от свършената работа, да се стремим към постигането на реалистични цели. Не е нужно всичко да се свърши сега и веднага, напротив – добре еда си поставим измерими и лесни параметри и в края на деня да "поздравим" самите себе си за свършената работа. Ако не си направите разчет на задачите, всеки следващ ден ще чувствате собствения си провал и ще имате усещането, че не сте свършили нищо. А това реално няма да е така, споделят още специалисти. Стресът в първите дни след отпуската създава негативни емоции, които се отразяват на тялото ни, а това не е за подценяване

Слънцето ни прави щастливи

Известно е, че слънцето ни прави щастливи. Причината е в определени хормони, които се отделят в организма ни, когато излагаме тялото си на светлина. Причината да чувстваме безпокойство и да нямаме настроение в първите по-мрачни дни на есента, не е само в напрегнатия работен график, а и в липсата на достатъчно слънчева светлина. Ето защо е важно да отделяме по 5-10 минути на ден, в които да оставаме някъде навън и да се радваме на есенните слънчеви лъчи. Това ще подобри тонуса и настроението ни.

Тайната на 3-те дни

Психолозите ни съветват да приложим един изпробван трик в първите седмици след отпуската. Когато се върнете на работа си определете поне 3 дни, в които да се настроите към новия режим, казват специалистите. Това е период, в който не бива да си поставяте някакви конкретни цели. Това е време за адаптация. След това вече ще бъдете пълноценни на работното си място.

Плодовете на есента

Слънчеви, узрели и вкусни - плодовете на есента са всичко, от което тялото ни има нужда, за да се зареди с витамини, минерали и енергия за новия сезон. Грозде, праскови, сливи, ябълки и круши - не ги игнорирайте от менюто си, защото сега те са най-полезни.

Стресът може да има и физически измерения, например главоболието

Стресът от началото на новия работен сезон често има и своите физически измерения. На първо място се появява главоболието и мигрената. Дали обаче е редно да оставим това неприятно състояние да провали деня ни? Отговорът категорично е "Не". Ето защо още при първите признаци на главоболие е добре да вземете навременни мерки. Сред най-ефективните начини да се преборите с главоболието е и Диалгин Експрес.

Във формулата му влизат метамизол натрий и кофеин - две съставки, чиято комбинация помага наистина бързо и ефективно да преодолеем главоболието.

(в материала има продуктово позициониране)