Спортът е здраве! Чували сме го многократно, още от малки, и сега продължаваме да го повтаряме на децата си. Професионалният спорт обаче не е само състезания, вълнения, медали и купи. Има и друга страна, която често остава някъде назад, далеч от светлините на прожекторите. Това са травмите, болките, възстановяванията, физиотерапиите. Това са онези моменти, които често отказват някои състезатели от спортна кариера.

Болката в ставите е едно от най-често срещаните оплаквания. От него страдат както професионалните спортисти, така и любителите, които тренират просто, за да се разтоварят от ежедневието или за да постигнат желаната визия.

Независимо какъв спорт практикувате, правилното загряване е от първостепенна важност. Интензивното натоварване, без да сте подготвили тялото, означава почти сигурна травма. Със същата сериозност трябва да се отнасяте и към разтягането в края на тренировката. Въпреки че са досадни, тези упражнения спомагат за увеличаване гъвкавостта на мускулите и намаляват опасността от нежелани наранявания. Трябва да знаете, че в повечето случаи травмите са следствие от резки движения, падания или прекомерно натоварване без достатъчно “затопляне” на мускулите.

Дискомфортът, който те предизвикват, влияе на нормалното движение и причинява болка, която напомня за себе си не само по време на тренировка, но и извън залата или терена.
В повечето случаи обезболяващите гелове, почивката и компресът с лед не са достатъчни за възстановяване. За да продължите да поддържате редовна физическа активност, трябва да се погрижите за ставите си.
Колкото и странно да звучи, билките имат положителен ефект върху човешкото тяло. Това са например бялата върба (Salix alba), куркумата (Curcuma longa) или босвелията (Boswellia serrata), известна и като тамяново дърво. Те допринасят за доброто състояние на ставите и подпомагат гъвкавостта им.

Всички тези полезни съставки може да откриете и в продукта на Валмарк - Проензи® Интензив. Използвани още преди хиляди години в Аюрведа (древна лечебна система), бялата върба, тамяновото дърво и куркумата имат благоприятно действие, като отварят път към ставния хрущял на основните подхранващи елементи и допринасят за по-добрата подвижност. Проензи® Интензив е обогатен продукт с нова концентрирана формула за здравето на ставите. Редовният прием в комбинация с физическа активност има още по-благоприятно въздействие върху ставите за оптимално усвояване при всяко движение на вашето тяло.

(в материала има продуктово позициониране)