Живеем в забързан и повърхностен свят, в който трудно можеш да бъдеш забелязан и да получиш признание, ако не изглеждаш зашеметяващо. Но какво ни коства това на нас, жените? Много, и на първо място е здравето. Ето как модата и желанието ни да бъдем неотразими унищожава тялото ни.

Нека за момент да забравим диетите, с които нанасяме вреди на здравето си, и да се фокусираме само върху дрехите и обувките.

Знаете ли, че 75% от болките по телата на жените са предизвикани от неудобни дрехи, чанти и обувки?

Сутиените също са сред големите вредители, особено ако не ги подбираме правилно, а 80% от дамите не се справят с тази задача. А неподходящият размер на сутиена може да доведе до травми в раменете и непрестанни болки в кръста. Ако избирате винаги много стегнати сутиени, то не се чудете откъде идва дискомфортът в някои зони от тялото ви. Важното, когато мерите сутиен, е закопчалката му да бъде точно в средата на гърба ви и да не се вдига нагоре. По този начин можете да сте сигурни, че това е перфектният размер.

Твърде големите чанти са следващият ви голям враг. Те може и да са удобни, особено за дами, които обичат да са добре заредени с всякакви нужни и ненужни предмети, но тежката чанта има сериозни последствия върху здравето. Първи ще пострадат раменете ви, а след това и гърбът ви. Препоръчваме ви да не носите тежки чанти на едно рамо. Ако ви се налага да носите повече неща, заложете на раница, която можете да носите на двете си рамене и така натоварването ще бъде равномерно. Носенето на тежка чанта на една ръка кара рамото ви да слиза надолу и ще ви бъде трудно да не се изкривите. Слагайте в дамската чанта единствено най-необходимото, иначе гледката няма да бъде толкова красива, а в същото време тялото ви ще страда.



Всички жени обичаме прилепналите джинси, но те нас не. Истината е, че дрехите, които ни пристягат твърде много, могат да ни нанесат някои поражения. Всичко, което ни пречи да ходим нормално и спокойно, трябва да бъде избягвано, защото влияе на стойката ни и съответно могат да се появят болки във врата и гърба. В същото време тазът ви също е притиснат и под напрежение, което неизбежно предизвиква болки в кръста. Ако все пак не искате да избягате от впитите джинси, заложете на чифт, който е с висока талия и не притиска кръста ви толкова много. За целта платът не трябва да бъде твърд, а разтегателен.



Дойде ред и на стягащото бельо, което наистина може да направи чудеса – да прикрие корема ви и да изглади неравностите около кръста и бедрата ви. Само че това чудодейно помощно средство може да доведе до киселинен рефлукс, сърдечни проблеми и до свръх натоварване на стомаха. Звучи неприятно, нали? Все пак, стягащите материи не оставят шанс на тялото ви да диша и предизвиква притискане на някои органи, а това съвсем не е препоръчително. Затова ако смятате, че стягащото бельо ви е необходимо, носете го само по наистина важни поводи, но не разчитайте на него всеки ден.

Закъде сме без високите токчета? Обикновено, когато искаме да направим впечатление на някого, вадим най-страшното си оръжие, а именно онези ужасно неудобни обувки, които са толкова красиви, че си заслужаваше да дадете половината си заплата за тях. Съгласни сме да ги обувате веднъж на няколко седмици, но строго ви забраняваме да ги носите всеки ден, защото дори не подозирате какви щети могат да ви нанесат те. Не, не говорим само за раните и деформациите по краката. Забелязали ли сте, че когато се стремите да постигнете баланс на високи токчета, сякаш горната част на тялото ви се издава леко напред? Ето, точно тук е най-големият проблем, защото по този начин напрягате най-вече врата си. Затова, когато обувате онези убийствени токчета, гледайте да прекарвате по-голямата част от времето седнали. Ставите, гърбът, вратът и най-вече ходилата ви ще са ви безкрайно благодарни.

Четете още: Как да контролираме апетита си