Автор
Антония Михайлова

Лесни начини да предпазим детето от грип

Сезонът на грипа и настинките продължава с пълна сила, а най-застрашени от тях, безспорно, са децата. Като всяка майка, и аз се опитвам да полагам ежедневно усилия, за да съхраня усмивката и руменината върху личицето на своя мъник. А най-доброто, което всеки родител трябва да направи, за да запази здравето на децата си, е да предприеме необходимите за това профилактични мерки. Ето няколко златни препоръки от педиатъра на 6-годишния ми син за това как да предпазим децата си от грипа:

1. Мийте ръцете на децата си

След всяка разходката и преди ядене задължително мийте ръцете на малчугана. Тъй като сме в постоянен контакт с детето, това правило важи с пълна сила и за нас, родителите. С една дума – грижете се и за собствената си лична хигиена, било то на работното място или вкъщи, така ще предотвратите разпространяването на вируси.

2. Не позволявайте детето ви да се дехидратира

Напомняйте на мъника да приема повече течности, което ще попречи лигавицата на дихателните пътища да се изсуши, ще спомогне за повишаване на защитните механизми на организма и ще спомогне за по-бързото очистване на токсините. Добър вариант са: плодовите и зеленчукови сокове, билковите чайове, както и водата с мед и лимон. Консумирани по няколко пъти на ден, тези напитки имат способността да елиминират вирусните бактерии в гърлото.

3. Пълноценна храна

Давайте на детето си повече продукти, богати на витамини и минерали. Увеличете приема на топла храна – супи, задушени зеленчуци, риба, пуешко месо и, разбира се, на сезонни плодове – круши, ябълки, портокали и мандарини. Добре е в менюто на мъника да включите чесън и лук. В тях се съдържа вещество „алицин”, което има мощни антибактериални свойства. За сметка на това намалете сладкишите и шоколадовите изделия. Захарта прави левкоцитите (кръвните клетки, които се борят с вирусите и микробите) инертни, което развива болестите. Като допълнение към казаното, ще напомня, че американски учени неотдавна доказаха, че 100 г захар понижават активността на левкоцитите двойно. И тази пасивност на клетките се запазва в продължение на 5-6 часа. Няма как да не се съгласите, че това е достатъчно добра причина да ограничим максимално достъпа на децата си до сладкиши и други вредни сладки изделия, в чието число влизат и газираните напитки и консервираните плодови сокове.

4. Намалете отоплението

Температурата, която е по-висока от 20 градуса спомага за изсушаване на лигавицата на дихателните пътища, което я прави по-податлива на вирусни инвазии, а оттам и на респираторните заболявания.

5. Не излизайте при епидемия

При евентуална епидемия съветът на педиатъра е да не водите децата в детската градина или на други публични места – кина, магазини, търговски центрове. При възможност отложете с няколко дни ангажиментите си (и своите, и тези на децата ви), свързани с излизания и срещи с много хора.

6. Дръжте се на дистанция

Ако видите, че някой, с когото общувате в даден момент не се чувства добре – хремав е или кашля, при възможност стойте на разстояние. Избягвайте ръкостисканията и прегръдките.

7. Редовно проветрявайте детската стая

Разбира се това правило важи и за всички останали помещения на дома! Редовното проветряване няма да позволи дългото задържане на вирусите в дома ви.

8. Не навличайте децата с много дрехи вкъщи

Независимо от температурата навън, вкъщи децата не бива да са облечени с много слоеве дрехи. Това само може да изнежи техния организъм и да попречи на изграждането на добра имунна защита.

9. Разхождайте детето сред природата

Използвайте уикендите за разходки и излети сред природата. Дишайте чист въздух и се наслаждавайте на красивия пейзаж заедно с малчутаните. Това ще кали белите им дробове и ще отвори очите им за красотата на природата и милите мигове с цялото семейство.

И на финал, ще ви издам една малка тайна. Винаги, когато малкият пакостник дойде при мен с оплакването, че го боли глава или гърло; че е отпаднал или че нослето му е запушено; или когато установя, че има температура, по препоръка на личния педиатър, му давам Флудрекс Тими за деца – лекарствен продукт, предназначен специално за малчугани на възраст между 6 и 12 години, който бързо облекчава симптомите на настинка и грип и е с приятен вкус на цитруси и мащерка.

(в материала има продуктово позициониране)