Днес отбелязваме Mеждународния ден на бирата. Празникът на кехлибарената напитка се празнува в първия петък на август. Та, по този повод решихме да запретнем ръкави и да си припомним какви, аджеба, чудесии върши с нас, това вълшебно дъхаво творение, известно още на древните египтяни.

Пиенето на бира е хем приятно, хем здравословно. Това става ясно от заключенията на редица учени, които изказаха мнение, че газираната напитка помага за подобряването на куп жизнени функции.

Специалисти от 15 европейски държави, САЩ, Мексико, Нова Зеландия и Канада се обединиха около тезата, че бирата се отразява добре на здравето и помага за тънката талия.


На конгреса бяха изнесени данни от изследвания, които доказват, че има връзка между понижаването на риска от смъртоносни заболявания на лица в зряла възраст и разумната, умерена консумация на бира.


"Проучванията ни показаха, че бирата има положително място в активния живот на съвременния европеец, ако се консумира в умерени количества. Проведените през последните години изследвания със 7447 пациенти за пореден път сочат, че умерената консумация на пиво намалява риска от затлъстяване, атеросклероза, кардиологични и съдови заболявания", заяви професор Рамон Еструх, автор на доклада "Бирата във фокуса на вниманието" и ръководител на десетки изследвания върху здравето и алкохола, осъществени от Медицинския университет на Барселона.