Грипът, известен още като инфлуенца, е остро инфекциозно заболяване, чието протичане е най-тежко при малчуганите. Колкото по-малко е детето, толкова рискът от негативните последствия и усложнения след изчезване на симптомите му, е по-голям. Ето защо адекватното му и навременно лечение е от първостепенно значение за благоприятния изход от това състояние.

Какво трябва да знае всеки родител за заболяването и какви са мерките, които той трябва да предприеме при оказване на първа помощ на детето си:

• Изключително важно за всеки родител е да знае, че грипът е вирусно заболяване и не се лекува с антибиотици! Така че, не изпадайте в паника и в никакъв случай не прибягвайте до този тип лечение, без консултация с лекар и без да сте се уверили, че състоянието на мъника го изисква.

• В началото признаците на грипа напомнят простуда, но, за разлика от обикновената настинка, грипът се развива изключително бързо. При него типичен симптом е високата температура (повече от 39 градуса). И детето, също като болния възрастен, изпитва болки в ставите и мускулите. Може дори да се появи суха кашлица и липса на апетит. Ако малчуганът кашля, не бързайте със сиропите. Кашлицата е естествен рефлекс и ако се потисне, може да се съберат секрети в белия дроб. И обратно, прекаленото даване на сиропи може да разкашля още повече детето.

• След като сте установили всички тези симптоми, трябва да дадете съответните препарати за понижаване на температурата, разбира се, в определената от педиатъра доза! Не навличайте детето. Облечете му тънки дрешки от естествена материя, за да може топлината от тялото му да се излъчва по-лесно. При втрисане го завийте.

• Детето трябва да лежи в добре проветрена, но приятно топла стая, леко затъмнена, за да не дразни светлината очичките му. Намалете шума.

• Задължително е болното мъниче да пие често вода, за го предпазите от дехидратация, предизвикана от по-обилното потене. Може да приема и други течности като чай (липовият понижава температурата, шипковият е богат на витамин С, а лайката има обезболяващо и дезинфектиращо действие), изцедени сокове от ябълки, моркови и цитруси.

• Храненето също трябва да е начесто, но в малки количества, за предпочитане в течна форма. Пилешка или зеленчукова супа са добър избор. Ако няма апетит, детето не бива да се насилва.

•Имуномодулаторите, подпомагат имунната система и повишават защитните сили на организма. Така че колкото по-рано се дадат, още при първите признаци на болестта, толкова по-добре. Такива са хомеопатичните и производните на меда, прополисът и билковите продукти. Особена помощ в борбата срещу грипа оказва Флудрекс Тими за деца – лекарствен продукт, предназначен специално за малчугани на възраст между 6 и 12 години, който бързо облекчава симптомите и е с приятен вкус на цитруси и мащерка.

Обичайно след около 3, максимум до 5 дни симптомите отшумяват. Но...! Когато те изчезнат, задължително трябва да се направи контролен преглед при педиатъра и вече, той, като специалист, да прецени дали са се появили или не някакви усложнения. Макар и рядко, подобни усложнения са свързани с възпаления на бронхите, белите дробове или на сърдечния мускул. Ето защо е така необходим преглед от специалист и съответно диагностициране.

Най-важното, което, ние, като родители, трябва да направим, е да бъдем спокойни и да знаем, че навременната адекватна реакция е гаранция за благополучното преминаване през подобно премеждие.

И не забравяйте! За да предпазим детето си от грип най-добрият съвет е този, който ще ни даде личният педиатър!

(в материала има продуктово позициониране)