Автор
Ева Лъчезарова

Родени ли са жените да издържат на повече болка?

Чували сте шегата, че ако мъжете трябваше да раждат или всеки месец да изтърпяват менструална болка, светът вероятно нямаше да съществува, нали?

Последните проучвания на редица учени обаче сочат, че мъжете и жените наистина изпитват болка по различен начин. Изследванията са сравнително нови, но специалистите са на мнение, че основна роля в случая имат хормоните и клетките на имунната система.

Отговорът на вечния въпрос - раждането доказва ли, че жените са по-издръжливи към болката от мъжете, всъщност е много лесен. По време на бременността се отделят хормони, за които се смята, че правят жените по-малко чувствителни към болка. Тази „аналгезия, предизвикана от бременност“, е доказана в няколко проучвания с участието на жени. Болката, която изпитват родилките, зависи много повече от фактори като липсата на подкрепа по време на бременността и колко разтревожена е бъдещата майката по отношение на онова, които ѝ предстои.



Болката всъщност е сложен феномен, който е индивидуален за всеки човек и включва както физически, така и психологически фактори.

Тялото и умът на жените усещат и преживяват болката по различен начин от мъжете. Отликите се отразяват в определени аспекти на болезненото чувство - от физическото му усещане до способността на дамите да се справят с хроничната постоянна болка. Това вероятно е и причината много повече жени да страдат от хронични състояния като мигрена и артрит.

Психолозите пък разкриват и друг интересен факт - чувството за грижа е силно закодирано у жената и то я кара да се мобилизира максимално, когато изпитва болка или друг тип неразположение. Така че обикновено то не повлиява на ежедневните ѝ грижи за семейството и близките.

Бърз наръчник за справяне с болен мъж

Ето няколко практични съвета, с които можете да се погрижите за любимия си, когато той не е в кондиция...

Супа - супите са леки и приятни на вкус, като същевременно съдържат множество полезни вещества. Ако искате да добавите още една нотка на обгриженост, можете да приготвите на половинката си любимата му супа от детството.



Масаж - масажите облекчават множество състояния и едновременно с това доставят чувството за релакс. Повечето мъже ги обожават и могат да се превърнат в чудесен източник на интимност и грижа.

Изслушайте го - понякога единственото нещо, от което се нуждае един мъж в затруднена ситуация, е да бъде изслушан и разбран.



Заредете аптечката си предварително - следете на ежемесечна база “асортимента” в семейната аптекчка, като ние ви съветваме за всеки случай да включите в нея и добро обезболяващо, което да обхваща достатъчно широк спектър от състояния. Точно такова е Диалгин 1000 mg.

Лекарството повлиява болка от различен произход и с различна интензивност. Диалгин помага при главоболие, мигрена, зъбобол, ставни и мускулни болки, посттравматична и постоперативна болка, болки при бъбречни и жлъчни колики.

Всички знаем, че мъжете приемат по-трудно и различни симптоми на грип, като висока температура например. Диалгин 1000 би могъл да ви се притече на помощ и в такава ситуация, тъй като лекарственият продукт се използва и за понижаването на висока температура. Диалгин 1000 е под формата на саше и е лесен и бърз за прием.

(в материала има продуктово позициониране)