Автор
Ева Лъчезарова

Защо не успявам да се справя с пърхота си?

Нека си признаем - пърхотът може да бъде много упорит, да ни създава дискомфорт и дори да влияе на самочувствието ни.

Предстоят ни най-хубавите и очаквани моменти от годината, а през летните месеци всяка от нас иска да се отдаде на заслужена почивка, без да мисли за проблемите си. Истината е, че пърхотът е често срещано състояние, което с правилните стъпки и средства би могло да се овладее, така че да не ни пречи да се насладим напълно на идните месеци.

Всеки проблем би могъл да се облекчи и подобри, ако знаем какво го предизвиква и какви мерки да вземем. Нека разберем какво точно предизвиква пърхота и как правилно да подходим към него.



Пърхотът всъщност е възпалително хронично състояние, което в повечето случаи се причинява от гъбичката Malassezia furfur. Любопитното е, че този тип гъбичка живее върху кожата на човек и се храни с липиди. Симптомите на пърхот най-често се появяват при хора, които имат генетична предразположеност към възпаления. Стресът и промените в метеорологичните условия също биха могли да предизвикат засилването на пърхота.

Като хронично състояние пърхотът изисква методични грижи, търпение и постоянство, за да бъде контролиран. Ако той е съвсем малко, би могъл временно да бъде овладян при употребата на подхранващ шампоан. Във всички останали случай дерматолозите препоръчват употребата на специален лекарствен шампоан. Именно такъв е Кетозал, който съдържа Кетоконазол, вещество което лекува гъбичката Malassezia furfur и овладява нейните прояви.

Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 12 год. Съдържа кетоконазол. Преди употреба прочетете листовката. А245/12.12.2013

Истината е, че профилактиката е най-доброто лечение, затова ако знаете, че сте предразположени към поява на пърхот, бихте могли да използвате Кетозал и като профилактично средство. Шампоанът е подходящ както за кожата на главата, така и за кожата на тялото, облекчава лющенето и сърбежа и е чудесна алтернатива на продължителното лечение с кортикостероиди.

За профилактика е достатъчно да използвате Кетозал 1 път седмично или веднъж на 2 седмици. При появата на пърхот пък е необходимо да го прилагате 2 пъти седмично в продължение на 2-4 седмици. Шампоанът се нанася на влажна коса, втрива се, за да достигне кожата и престоява 3-5 мин, след което се измива с вода. Кетозал има лек и приятен аромат и се отмива лесно. Характеризира се с добра поносимост.



В дългосрочен план е добре да обърнете внимание и на начина си на хранене, както и да се опитате да овладеете количеството ежедневен стрес, на което сте подложени.

Множество изследвания недвусмислено показват пряката връзка между храненето и появата на различни възпаления по кожата. Най-добрата стратегия тук е да сведете до минимум храните, които предизвикват възпаление и да увеличите тези, които го успокояват. Наблегнете на плодове, зеленчуци и храни богати на омега-3 мастни киселини като лененото семе, орехи и бобови култури. Не забравяйте да следите за разнообразието на плодове и зеленчуци, които приемате, като най-лесният начин да се уверите, че си доставяте достатъчно полезни вещества, е като следите за цветовете на храните - колкото по-цветна е една салата, толкова по-голямо разнообрази от полезни съставки има в нея. Избягвайте силно преработените храни, тези богати на добавена захар и трансмазнините.

Пожелаваме ви да се насладите на едно хубаво и наистина незабравимо лято!

(в материала има продуктово позициониране)