Студът вече завладява дните и нощите, зимата стартира със сняг и минусови температури, но наред със зимната приказка, красивите пейзажи и усещането за домашен уют в седмиците преди Коледа, мразовитото време сякаш ни донесе и някои не дотам приятни усещания.

Според специалистите студът е една от причините за отключването на някои хронични заболявания, които сякаш като по часовник се активират в началото на мразовитите месеци. Според проучване на учените от "Харвард" артритните и ставни болки са сред най-честите здравословни оплаквания, съпътстващи понижението на температурите. И тук не става въпрос само за хората, които имат вече поставена диагноза. Според специалистите първите седмици на зимата и студовете навън отключват някои неразположения и при недобре излекувани стари травми, които често се "обаждат", когато температурите навън рязко паднат.

Друга причина за появата на болки в ставите е редуването на топло и студено. Когато прекараме деня на топло в офиса например и след това излезем навън, разликата в температурата може да достигне почти 30 градуса. Ако в помещението, в което работим, е плюс 25 градуса, а навън е минус 5, то тялото неминуемо преживява лек температурен шок, който действа зле на ставите и мускулите.

Промяната в атмосферното налягане

За болките в началото на зимата има и друго научно обяснение. Според учени причина за обострящите се ставни болки през този период са промените в атмосферното налягане, характерни за месеците около Нова година. Според някои изследвания тези промени се улавят много отчетливо от различни структури на човешкото тяло, а ефектът им върху ставите се оказва наистина много силен.

Болките в гърба зачестяват

През първите студени месеци на годината пациентите, които се оплакват от болки в гърба, се увеличават. Каква е причината? Извън тривиалните възпаления на гръбначни нерви, вдигането на тежки предмети и претоварването на гръбнака се оказва, че прекомерното охлаждане на гърба също е сред причините за болки в тази част на тялото. Може и да ни се струва наивно, но носенето на елек предпазва гърба от изстиване през зимата, а когато кръстът настине, болките се появяват почти веднага.

Много често обаче причината за неразположението се крие не в самия гръбначен стълб, а в мускулите и сухожилията около гръбнака. В този случай болкоуспокояващите, като Ибурапид, помагат бързо и ефикасно за намаляване на болката.

Зъбоболът се обостря

Ако ви се е случвало да ви боли зъб през зимата, знаете, че излезете ли от топлата стая на студа, веднага усещате болката още по-отчетливо. Причината е в това, че зъбите ни имат рецептори за топло и студено и мразовитите температури определено засилват усещането за дискомфорт, когато имаме проблеми с някой зъб.

Носете винаги болкоуспокояващо

Болката винаги е неприятна, но когато ни връхлети в студените дни, сякаш негативното ѝ въздействие се увеличава. Затова е добре винаги да сме подготвени с медикамент, който стопира болката бързо и ефикасно, като Ибурапид.

Ибупрофенът - активната съставка в Ибурапид, потушава болката и действа противовъзпалително. Формулата на Ибурапид облекчава бързо болезнените симптоми и неразположението.

(в материала има продуктово позициониране)