Автор
Woman.bg

Протеиновият шейк: здравословно хранене в забързания ден

Протеиновите шейкове носят много повече ползи от това просто да осигурят балансирано хранене. Ако пиенето на шейк Ви стане навик, ще подобрите и хранителните си навици като цяло.

Има много причини, поради които протеиновите шейкове са така популярни. Те могат да Ви осигурят балансирано хранене, което да замени основно хранене, приготвят се бързо и имате пълната свобода да развихрите своето творчество при направата им – Вашите предпочитания и добавки ги правят уникални. Всичко това са силни доводи, но има и други начини протеиновите шейкове да подобрят Вашия хранителен режим и съответните хранителни навици.

Включването на протеинов шейк във Вашия хранителен режим премахва така често срещаните пречки за здравословното хранене и спомага да постигнете и поддържате здравословно тегло.

Протеиновите шейкове могат да ви помогнат ...

Да изчислявате приема на калории с по-голяма точност

Проследяването на приблизителния ежедневен прием на калории е важен ключ при управлението на теглото. Но не е лесно да се направи, тъй като трябва да се отчетат и всички малки подробности, напр. как се приготвя храната и какви подправки добавяте. Красотата на протеинови шейкове е, че те обикновено се състоят от едва няколко съставки, които са лесни за измерване. Така с по-голяма точност знаете колко калории има готовият шейк.

Да включите повече плодове и зеленчуци във Вашия хранителен режим

Персонализирането на протеиновия шейк се прави чрез добавяне на шепа плодове и/или зеленчуци – вариантите за нови рецепти са безкрай. За да направите това бързо и удобно, съхранявайте различни замразени плодове във фризера. А защо не добавите в шейка и зеленчуци – напр. пресен или замразен спанак, моркови, зеле или тиква.



Да определите часове за основните хранения

Много хора имат непостоянен режим на хранене, защото просто не отделят време да планират и подготвят менюто си. В резултат на това те започват да прескачат основно хранене или имат повече междинни закуски. Малко са нещата, които са по-лесни за приготвяне от един протеинов шейк. Когато имате протеин на прах, шейкър и малко плодове или зеленчуци, които да добавите, за минути ще си приготвите балансирано хранене в чаша – и вече нямате извинение, че пропускате основно хранене.

Да контролирате размера на порцията при основно хранене

Протеиновият шейк е естествен начин за контрол на приеманата порция, което може да Ви помогне по няколко начина. Първо, когато използвате протеинов шейк като основно хранене, знаете каква е Вашата порция. Приемът на протеинов шейк като едно основно хранене помага да контролирате размера на порцията и при следващото основно хранене. Освен това, ако шейкът Ви е балансиран откъм хранителна стойност и осигурява белтъчини и въглехидрати, които да Ви държат сит между две хранения, Вие няма да сте прегладнял, когато седнете да се храните. А това Ви помага много по-лесно да контролирате количеството храна, което поставяте в чинията си.



Да снабдява хранителните Ви потребности

Без значение колко внимателно подбирате храната си, невинаги е лесно да си гарантирате, че получавате всички хранителни вещества, от които тялото Ви ежедневно се нуждае. Протеиновият шейк, приготвен с животинско или соево мляко, и добавянето на плод или зеленчук, може да Ви помогне да си осигурите потребните за деня хранителни вещества, вкл. белтъчини, калций, витамин D и фибри (наричани още влакнини). А много от протеиновите шейкове съдържат допълнително количество витамини и минерали, което увеличава още повече тяхната хранителна стойност.

Да се храните по-добре, дори и когато бързате

Когато бързате и огладнеете, изкушението да влезете в най-близкото заведение за бързо хранене, е голямо. Но може да се окаже трудно да намерите здравословна и балансирана храна, когато сте в движение. А ако се забавите и съвсем прегладнеете, вероятно ще си купите първото, което очите Ви видят – което може далеч да не е най-здравословният вариант. Фактът, че протеиновите шейкове са преносими, е огромен плюс: сипвате в шейкъра и разклащате – независимо дали сте на път към офиса или училище, вършите задачи или влизате в кабинета си едва на обяд. Протеиновите шейкове са бързи за приготвяне, здравословни, удобни и вкусни. Какво повече Ви трябва?