Автор
Цвета Герчева

Д-р Пашкулев: Здравето е комбинация от силно желание, воля и постоянство

Доктор Димитър Пашкулев завършва с отличие медицина в София през 1986 г. Професионалният му път е свързан с активно участие и разработка на първите кабинети по природна медицина у нас. Днес той е известен фитотерапевт, холистик, диетолог, автор на десетки разработки и научни трудове за натурални продукти и здравословен начин на живот. Неговата успешна професионална кариера е ознаменувана с помагане на стотици хора и с напълно заслуженото издигане на името му като огромен авторитет в областта на фитотерапията. Жива енциклопедия, той е пример за нагласа да обичаме всичко, което ни заобикаля; пример за това, че е напълно възможно да намираме щастие навсякъде и да се учим да разбираме природата и да използваме нейните безкрайни ресурси.

-Доктор Пашкулев, казвате, че Природата помага на всички, след това всеки помага сам на себе си, а лекарят е чак на трето място. Кои са най-големите заблуди за съвременната медицина, с които трябва да се раздели съвременният човек?

-Най-съдбоносната от тях е, че може да подценим профилактиката и после да се надяваме, че лечението ще ни върне на 100% изгубеното здраве. Следващата – че може да се лекува успешно „на парче“, като се подценяват основните природосъобразни фактори за доброто здраве – физикални, хранителни, психологични. И още - буквалното следване само на един лекар или лечител, докато оптимумът се постига чрез съчетаване на лична инициатива, насоки от няколко специалиста с взаимнодопълващи се профили и отвореност към нововъзникващи опции.

-Пролет е, сезонът на обновлението. Кои са практиките, които са задължителни, за да пренастроим организма си след дългата зима?

-Необходимо е да напускаме по-често „черупката“ на жилището, в което сме зимували, за да наваксаме движението, слънцето, въздуха и общуването с растенията, които – осъзнавано или не – са ни липсвали толкова време. Важно е също така да пречистваме организма чрез леко или разтоварващо хранене и съответни билки, минерали и други природни продукти. Но също така – и да набавяме биологично активните съставки, по отношение на които сме развили почти сигурно дефицит - те изобилстват в пресните растителни храни. Уместно е също така да направим опреснителни промени в отношението си към важните неща в живота – здраве, многостранно развитие, отношения и по-голямо призвание - както и към чисто физическите, които се преценят например при пролетното разчистване.

-Казват, че детоксът е цялостен процес и трябва да се извършва комплексно за всички органи и системи на тялото. Защо обаче пречистването е толкова важно и полезно?

-По същата причина, поради която е важна чистотата на околната среда или на душевното пространство, т.е. за да може една система да функционира нормално, необходим е свеж приток на вещества, енергия и информация. Една част от старото е важно да си отиде, за да направи място на новото. Освен органите и системите, и самите клетки се обновяват непрекъснато, а това са сложни процеси, които се затрудняват от съвременните нездравословни навици. А не е тайна, че техният пик е именно през зимния сезон и началото на пролетта!

-Кои са естествените начини, по които може да се детоксикираме или по-точно какви билки, витамини или други вещества може да приемаме?

-Те принципно са стотици, но с по-установени научни потвърждения са действията на няколко десетки: репея, копривата, мащерката, тинтявата, андрографиса, брезата, леспедезата, глухарчето, белия равнец, сарсапарилата, червената боровинка, върбовката, златната пръчица и някои други. Редица подправки и минерали също влизат в съображение: джинджифил, кориандър, цветен прашец, хлорела, бирена мая, магнезий, цинк, селен и още изключително много.

-Изброихте толкова много полезни неща, но това означава ли, че ако един човек иска да се детоксикира цялостно, трябва да си набави или да си набере всички тези съставки?

-Цялостното здравословно състояние е комбинация от силно желание, воля и постоянство, но в забързаното ежедневие на обикновения човек, правилното съчетаване, приготвяне и консумиране на тези съставки за оптимален ефект би било почти невъзможно. Изисква много време, усилия и дори познания, с които малко хора разполагат. За сметка на това има отличен продукт, който аз горещо препоръчвам, употребявам и прилагам в практиката си при лечение на най-различни случаи - Детоксифайв.

-Ще ни споделите ли повече за този продукт Детоксифайв, като лекар в България, който истински вярва в цялостния (интегрален или холистичен) подход към здравето?


-Това е пример именно за цялостен натурален продукт! Имам идея за вложената работа по подготовката му в продължение на няколко години – сверяване на научните данни, търсене на оптимални екстракти, производители, дози и т.н. Детоксифайв съдържа уникална комбинация от пет натурални съставки, които обхващат важните за пречистване органи и системи в организма: черен дроб, черва, бели дробове, бъбреци, кожа, лимфа, кръв и клетка. Продуктът е от серията Ботаник, което гарантира най-високо качество на готовия продукт. Последващите години доказаха и на практика ефективността на продукта.

-Вие как използвате Детоксифайв във Вашата практика? При какви случаи го препоръчвате?

-Специално в моята практика, Детоксифайв е бил много често ефективен в широк спектър от клинични случаи - от профилактичен детокс, през третиране на банални сезонни проблеми и локализирани хронични инфекции - до подпомагане на възстановяването след отравяния, включително с химиотерапевтични и други медикаменти и последващата спомагателна терапия на ред сериозни заболявания. Детоксифайв е отлично средство, дори бих искал да кажа, задължителна очистителна терапия след прием на антибиотици, нестероидни противовъзпалителни и други средства, които освен ползи нанасят и тежки вреди на организма. Детоксифайв е прекрасен имуностимулатор. Освен че самите билки, вложени в него, имат имуностимулиращо действие, самото пречистване на организма му позволява той да работи на по-добри обороти и по-лесно да се предпазва от външни вредители. Не на последно място горещо препоръчвам прием на Детоксифайв всеки път след прием на алкохол или тежки храни, особено при прекаляване с тях. Организмът много по-бързо и леко се възстановява.



-Значи Детоксифайв ни помага не само да пречистим организма си, а и да неутрализираме вредните ефекти от лечението с антибиотици или други препарати, дори и да се чувстваме добре на сутринта след тежка вечер.

-Точно така, въпреки че лесната достъпност и добрият ефект на Детоксифайв не означават, че човек може да прекалява с тежките вечери и изключително нездравословните храни. Аз препоръчвам, ако искате да усетите прилив на жизненост и енергия по време на пролетния сезон, да изпробвате детоксикация с Детоксифайв.