Честит рожден ден, Маршъл Брус Матърс III! Не знаете кой е това? Всъщност знаете. Става дума за многократно обявявания за "най-голям бял рапър на света" Еминем (остроумна заигравка с първите букви от името и фамилията на изпълнителя).

Кой е Слим Шейди? Нека се изправи! Помните ли как през 1999 година русокосият и млад (тогава) рапът издаде дебютния си албум "The Slim Shady LP" и шокира всички, като спечели "Грами" за най-добър рап албум? И едноименното парче звучеше сякаш навсякъде - по радиото, в дискотеки, клубове, в магазините...

Следващият му албум "The Marshall Mathers LP" година по-късно се превръща в най-бързо продадения албум в историята изобщо! И носи второ "Грами" на Еминем.

Трети албум - трето "Грами". "The Eminem Show" от 2002 година превръща автора си в първия музикант, който взима наградата за най-добър рап албум за трети пореден път.

Еминем съвсем не се кротва само с музикалните си постижения. Още през същата година филмът "Осмата миля", в който Еминем играе главната роля, е удостоен с награда "Оскар" за саундтрака "Lose Yourself", а едноименната композиция на рапъра се превръща в хип-хоп сингъла с най-продължително ефирно време в световен план.

През 2004 година излиза "Encore", значително по-спокоен, но не и мегахитов като предходните.

И тогава, на върха на славата си, Еминем натиска бутона "пауза" - след като изнася турнета през 2005 г., музикантът излиза в творчески отпуск. А причината е повече от сериозна. През 2006 г. Еминем губи своя най-добър приятел – рапъра Прууф (Proof), съосновател на D12, който е убит в престрелка в детройтско заведение. След инцидента изпълнителят изпада в дълбока депресия.

Голямото завръщане е с "Relapse", който излиза на 15 май 2009 г. На 18 юни 2010 г. излиза най-новият му албум "Recovery", в който той се връща към специфичното си звучене от началото на десетилетието. Албумът дебютира на първо място в класацията "Billboard Top 200".

Еминем е продал над 155 000 000 копия от албумите си, което го превръща в най-продавания рапър в цялата музикална история.

Сочен е от сп. "Rolling Stone" за един от стоте най-велики музиканти за всички времена. Обявен е и за най-добрия рапър в историята в анкета, организирана в сп. "Vibe".

Рапърът има осем албума, които са достигали до номер едно в "Billboard Top 200", и 12 сингъла, които са били номер едно в световен план.

През 2011 г. сп. "Rolling Stone" дава на Eminem титлата "Крал на хип-хоп музиката".

На 27 ноември 2013 г. Еминем издава песента с вероятно най-нескромното заглавие в стила - "Rap God", която влиза в рекордите на "Гинес" за песен с най-голям брой думи (1560 думи).