Темата за лошите отношения между принцовете – Уилям и Хари, вълнува медиите не от вчера. Интересът към кралското семейство и скандалите в него е причина за плъзването на редица слухове, търсещи разковничето на раздора между двамата братя.

Според автора на книгата "Battle of Brothers: William and Harry - the Friendship and the Feuds" – Робърт Лейси, огромната пропаст между синовете на принцеса Даяна зейнала преди година и половина, като в сърцевината на разединението между Уилям и Хари стоял не друг, а съпругата на Хари - Меган Маркъл. По думите на Лейси Хари бил възмутен от брат си - принц Уилям поради това, че по-големият му брат не могъл да приеме лесно фактът, че отношенията между него и Меган се развили толкова бързо. След като бившата американска съпруга разбрала за това, тя започнала да настройва съпруга си срещу по-големия му брат, пише "Пийпъл".

„Бях шокиран и дори просълзен от новите подробности и вътрешната информация, които успях да получа, проучвайки този семеен конфликт“, казва Лейси.

Същият твърди, че зад решението херцозите на Съсекс да се оттеглят от кралските си привилегии и да напуснат Острова стояла именно Меган, която се чувствала обидена от отношението на членовете на кралското семейство спрямо нея.

„Някога двамата братя бяха неразделни, а сега пропастта между тях е много по-голяма от разстоянието, което ги дели. Те живееха въпреки противоречията, които се коренят дълбоко в детството им и дори от по-рано - в злополучния брак на техните родители“, добавя писателят.

„За това се говореше много, но малко се обръщаше внимание: от раждането си синовете на Даяна живееха под постоянно наблюдение. Възпитани да бъдат близки, през последната година и половина те загубиха предишната си връзка”, отбелязва Робърт Лейси. Авторът е категоричен, че първите разногласия между двамата братя са възникнали още в детските им години, и най-вече по време на проблемите с брака между родителите им.

За първи път принц Хари заговори за проблемите си с Уилям миналата година. „Всичко се случва, това е неизбежно. Но ние си оставаме братя и винаги ще бъдем такива. В един момент обаче просто тръгнахме по различни пътища”, призна херцогът на Съсекс в документалния филм „Harry & Meghan: An African Journey”.

По-рано пък медиите информираха, че принцовете са в по-добри отношения от всеки друг път. Повод за разтопените ледове между тях била заразата на принц Чарлз с коронавируса. Болестта на баща им сплотила двамата братя и те редовно се срещали или държали връзка по телефона.

През март пък, тази година, плъзна друг слух, според който отношенията между британските принцове Хари и Уилям са били влошени доста преди да се появи Меган Маркъл и които нямат нищо общо с развода на родителите им. За това писа британският ежедневник "Мирър".

Според източници, близки до кралското семейство, истинската причина за многогодишните разногласия между братята се оказала службата на херцога на Съсекс в армията. Според изданието Хари неведнъж е казвал, че "10 гoдини в армията ме направиха много по-нормален, отколкото на семейството ми му се искаше да вярва."

Принц Хари не криел, че след завръщането си от армията през 2015 г. трудно можел да свикне с живота като член на кралското семейство и дори смятал да стане треньор по ръгби или пожарникар.

Според други слухове пък по-малкият син на Лейди Ди непрекъснато се дразнил от това, че все му се натяквало, че е "втори след Уилям".

Четете още: Принц Уилям с разтърсващи семейни кадри за рождения си ден и Деня на бащата