Дългоочакваното откриване на филмовия фестивал в Кан най-накрая дойде, но приповдигнатата атмосфера около началото на грандиозния филмов форум бе помрачена от скандал, свързан с кино легендата Ален Делон.

Тази година фестивалът се радва на най-грандиозното звездно участие от години насам и както вече стана ясно, по червения килим на събитието ще се разходят знаменитости като Брад Пит, Леонардо ди Каприо, Джулиан Мур и Ел Фанинг. Еуфорията около плеядата от известни личности, които ще се съберат в Кан, бе помрачена от яростната критика срещу Делон.

След като стана ясно, че 83-годишният кино ветеран ще получи почетна награда "Златна палма" една от американските лоби групи начело на движението #MeToo във филмовата индустрия, заяви, че решението за награждаването на актьора е отвратително. Организирана бе дори и онлайн петиция, която обявява Ален Делон за "расист и женомразец – хомофоб".

Причината са обвиненията срещу актьора в насилие над жени, както и неговите думи, че хомосексуализмът е срещу човешката природа. Припомняме ви, че самият Делон лично призна, че в действителност е посягал на жени.

"Ако да удариш шамар на една жена е мъжкарско, то аз съм мачо", каза Делон, добавяйки, че и той е бил удрян от жени, но никога не е "размазвал" жена. Един от синовете на кино легендата обаче побърза да разкрие, че баща му е чупил няколко от ребрата на майка му и два пъти е разбивал носа ѝ. Друго от момчетата на Ален Делон пък разкри, че баща му го е затварял в клетка с кучета като дете, за да го кали.

Но директорът на фестивала в Кан Тиери Фремо отказа да отмени решението за награждаване на Ален Делон и твърдо го защити, заявявайки, че ще бъде зачетено неговото творчество, а не възгледите му. „На Ален Делон му е позволено да си мисли, каквото си иска“, каза Фремо пред АФП.