Автор
Woman.bg

"Гардиън" разкри защо Ванко 1 напусна "ВИП Брадър"

Ванко 1 попадна в едно от най-престижните световни издания - "Гардиън". От медията посветиха подробна статия за Иван Главчев относно напускането му на шоуто "ВИП Брадър", като се споменава неговото тъмно минало и описание на крими досието му.

От материала става ясно, че Нова тв ще промени критериите за избор на участници във "ВИП Брадър" след скандалното участие на осъден трафикант и сводник в настоящия сезон на предаването. Това стана известно от изявление на шведския собственик на телевизията MTG пред в. "Гардиън". Собственикът съобщи, че телевизията ще промени процеса на избор на участници в предаването.

"В светлината на получените оплаквания местният ни клон преразглежда критериите за избор на състезатели в подобни предавания, тъй като наказателна присъда за такива провинения е нещо изключително сериозно и компанията няма да включва хора с такива присъди в бъдещи предавания", казват от MTG.

Снощи Ванко 1 напусна шоуто по собствено желание, като изтъкна, че не се чувства здравословно добре, въпреки че видимо изглеждаше във форма. Главчев съобщи, че има болки в корема и обострен гастрит. Това го притеснявало и затова предпочита да се лекува извън пределите на Къщата. Той си тръгна през една от вратите на Изповедалнята и така набързо приключи участието му.

Всъщност присъствието му в предаването доведе до сигнали в Съвета за електронни медии (СЕМ), а от клуб "Не Си Сама" публикуваха в сайта "Мама Нинджа" отворено писмо до "Нова броудкастинг груп" и СЕМ.

"През последните няколко дни наблюдаваме как в праймтайм в национален ефир шоково е героизиран като VIP (много важна личност) доказан международен престъпник с противозаконна дейност в България, Франция, Белгия, Испания", пише в текста.

От "Гардиън" отбелязват още, че Ванко е известен и със спорните си изказвания спрямо жените. Във видео визитката си, преди влизането в Къщата, той заяви: "Искат изкуствено да ни наложат, че половете трябва да се изравнят. Аз не виждам нищо срамно в това жената да стои по-ниско от мъжа. Нека всеки да си знае мястото в крайна сметка. Всеки да си знае ролята в живота".

"Като засегната от сексуално насилие се чувствам лично обидена", казва Галина Лачева, член на "Не Си Сама" и отбелязва: "Но също така се надявам напускането на Ванко 1 от Къщата на "ВИП Брадър, да е свързано с нашето открито писмо".

Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии, отбелязва: "Семействата и децата, които гледат това шоу и изобщо идеята за покана на такъв човек, който е извършил престъпления, не е добра. Станало е тенденция да се канят престъпници по телевизиите, защото българските журналисти смятат, че това е огромно постижение".

Иван Главчев, както е истинското му име, беше осъден през 2003 година за сводничество, трафик на жени и незаконно притежание на оръжие. В статията се казва, че присъдата му първоначално е 12 години, но по-късно тя бе намалена. Ванко лежа няколко години в затвора, след което излезе предсрочно на свобода и оттогава не беше попадал под светлините на прожекторите.