Човещината, милосърдието и състраданието за съжаление вече са качества, които са на път да изчезнат безвъзвратно. Усъмняваме се в почти всички благотворителни инициативи, защото сме чували, че събраните средства невинаги достигат до мястото, за което са предназначени, а падат в нечий дълбок джоб. Богатите и известните пък, когато се ангажират с благотворителни инициативи, го правят било за пиар, било за да се възползват от данъчни облекчения. Все пак не всичко е изгубено - има и такива хора, които стоят много по-високо от парите и винаги са готови да протегнат ръка на човек в беда, и то безкористно. Днес ви разказваме за тях.

Сезария Евора



Босоногата Дива (така наричали Сезария заради начина, по който излизала на сцената) от Кабо-Верде – това е може би един от най-ярките примери за безмерна човешка щедрост – певицата Сезария Евора, която си отиде от този свят през 2011 г., е направила много за хиляди свои съграждани. Тя е финансирала образователната система и системата на здравеопазване. Благодарение на нейното благородство хиляди са се научили да пишат и четат и са получили медицински помощ.

Киану Рийвс



Киану Рийвс е дал милиони за борба с левкемията, както и за дейности за помощ на деца и защита на животните. Като цяло този актьор е известен с пренебрежителното си отношение към парите – например разделя хонорара си от втората и третата част на „Матрицата“ със свои сътрудници, които отговарят за костюмите и специалните ефекти, просто смятал това решение за справедливо и без да му мисли много, се разделил със 75 млн. долара. Веднъж дал 20 хил.долара като подарък за рожден ден на свой колега, просто защото разбрал, че се намира в много тежка финансова ситуация.

Джордж Майкъл



Певецът, който ни напусна миналата година по Коледа, е известен с щедростта си. Той е дал милиони за благотворителност, неведнъж е изнасял безплатни концерти, помагал е на хора в беда, при това е правил всичко това тайно. За много от добрите му дела всъщност научихме след смъртта му. Тогава например стана ясно, че той е изплащал дългове на непознати хора. Известен случай с него е как видял жена да плаче в едно кафе, написал й чек за огромна сума от порядъка на 20 хил. долара и помолил да й го предадат, след като той си тръгне.



Пол Уокър



Както и Джордж Майкъл, Пол Уокър никога се е стремял да прави добри дела публично. И за неговите жестове на щедрост също научаваме след смъртта му през 2013 г. Най-известният му благороден жест е купуването на годежен пръстен на стойност 9000 долара. Чул двама влюбени да говорят за пръстена, който обаче не можели да си позволят. Пол Уокър обаче го купил и помолил сътрудниците от магазина да им го предадат, без да разкриват от кого е.

Джоан Роулинг


Майката на Хари Потър е дала толкова много за благотворителност, че се превръща от милиардерка в милионерка. Средствата отделени от нея за подобни цели възлизат на 16 % от цялото й състояние. Това неслучайно е така – Роулинг знае какво е да си беден – когато пише първата си книга, която издателствата не искат да издадат, тя живее на социални помощи.

Елвис Пресли



Още една легенда – алтруист. Кралят на рокендрола обожавал автомобилите и постоянно си купувал нови и нови, но не само за себе си. Веднъж видял как една жена се любува на разкошен кадилак. Попитал я дали й харесва и след като тя отговорила утвърдително, той й го купил. Смята се, че през живота си Елвис Пресли е подарил над 100 кадилаци, линкълни, мерцедеси. За неговата щедрост разказва и документален филм.