Автор
Филип Данауи

Какво пие властта и защо виното вреди на Макрон?

Френските лекари предупреждават сънародниците си: виното е също толкова вредно за черния дроб, колкото другите алкохолни напитки. Причината е признанието на Еманюел Макрон, че пие две чаши вино на ден. За разлика от него много световни лидери прикриват този си порок, като се появяват със слънчеви очила.

Френските лекари са загрижени за отношението на френския президент Еманюел Макрон към алкохола. Те бяха обезпокоени, след като лидерът обясни през февруари на земеделски панаир, че пие на ден по две чаши алкохол на обед и вечеря. И освен това, той каза, че ако консумацията на твърд алкохол и бира е вредна за здравето, виното - това е друг въпрос, и това не е причина да бъде осъждан. Сред критиците се нареди и министърът на здравеопазването на Франция Агнес Бузин, който също потвърди, че и виното носи опасност за здравето. "Народът на Франция е убеден, че виното ги предпазва, че то има полезни свойства, които не се срещат в други алкохолни напитки", каза тя в телевизионно интервю. "Не е вярно. От научна гледна точка виното е същата алкохолна напитка като всички останали напитки в този сектор", допълни Бузин, която всъщност е хематолог по професия. Тя бе подкрепена от други френски лекари. Те публикуваха в изданието Le Figaro колонка, в която се казва: "Правителството на министъра на здравеопазването е само сред тези, които отказват да се доверят на изследванията в областта на науката и, изглежда, че се интересуват повече от алкохола, отколкото от доброто на обществото."

По отношение на токсичността, количеството консумиран алкохол е от значение, се казва още в дописката. За черния дроб грамажът на виното също е от значение. В отговор на изявлението на Макрон, че реалната вреда е причинена от прекомерната консумация на силни напитки, френските лекари цитират цифри. Според официални данни "виното представлява 60% от общото количество консумиран алкохол", а "алкохолът убива 50 000 французи годишно".

Впрочем Макрон наистина е известен с познанията си за виното - за разлика от предшествениците си. Ако Жак Ширак открито предпочиташе бира, Никола Саркози бе известен като твърд въздържател, а Франсоа Оланд рядко се изказваше по въпроса, настоящият френски лидер редовно демонстрира афинитета си към виното. По време на предизборната кампания, например, той участва в сляпа дегустация, организирана от списание Terre де Vins.

Еманюел Макрон не е единственият световен лидер, който често се забелязва с чашка в ръка. Ангела Меркел многократно е виждана на обществени места с бира в ръка, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В интервю за норвежкия вестник Aftenposten той сподели за срещите си с Меркел шест години по-рано в Копенхаген. Двамата ударили няколко чаши наливна бира. "Много съм впечатлен от издръжливостта й", заяви преди време той и допълни: "И не е първата, която напуска масата!" В същото време генералният секретар на НАТО отбеляза, че германският канцлер предпочита бялото вино или бирата.

Английската кралица Елизабет II има свой собствен хранителен режим, който включва и алкохол. Например, нито един ден в живота й не може да мине без шоколадова бисквита. Където и да се намира, тя винаги ще бъде придружена с любимия си десерт, приготвен от кулинарите на Бъкингамския дворец. Това обаче не е единствената характеристика на нейната диета. В един от броевете си списание Vanity Fair сподели, че кралицата консумира алкохолни напитки ежедневно - според стриктно планиран план. Преди да отиде на вечеря, пие коктейл от джин и напитка на основата на подсилено вино с много лед и парче лимон. След като се нахрани, тя пие чаша вино в съчетание с парченца шоколад. Нейната братовчедка, Маргарет Родос твърди също, че с обяда си Елизабет ІІ пие умерено и сух джин с мартини. Но това не е всичко. Кралицата предпочита да завърши деня си с чаша шампанско преди сън.

За разлика от нея американският президент Барак Обама няма график за пиене на алкохолни напитки, нито ясни предпочитания по този въпрос. В ресторантите, които посещава той и съпругата му Мишел, по-често поръчват вино или мартини, но невинаги завършват питието си. Мениджърът на ресторант "Тополобампо" в Чикаго споделя, че веднъж политикът поръчал набор от коктейли "Маргарита". В нощта, когато Обама спечели президентските избори (преди повече от пет години), той разля бутилка пенливо вино. На баскетболния мач на Уошингтън Уизърдс - Чикаго Булс той предпочете да пие бира от пластмасова чаша, сливайки се с тълпа обикновени фенове. Този инцидент тогава предизвика много противоречиви коментари, сред които преобладаваше това, че президентът трябва да бъде президент 24 часа в денонощието и няма право да пие на работното място.