Автор
Woman.bg

Княгиня Калина с екстравагантна визия по време на заупокойна литургия

Хуан Карлос I - крал на Испания от 27 ноември 1975 г. до 18 юни 2014 г., отбеляза 25 години от смъртта на своя баща заедно с близки и приятели. Всички кралски особи бяха облечени в черно.

Сред поканените на заупокойната литургия, която се състоя на 3 април, бяха и дъщерята на Симеон II Сакскобургготски – Калина, и съпругът й Китин Муньос. Сплетената си на плитки глава българската княгиня бе покрила с шал от черен тюл, а очите й бяха скрити под цветни огледални очила. Известен факт е, че през годините Симеон II и Хуан Карлос I успяват да изградят и съхранят дълбоко и сърдечно приятелство.

Княгиня Калина със съпруга си Китин Муньос

Калина е пето дете и единствена дъщеря на последния български цар (1943-1946) и министър-председател (2001-2005) на България Симеон II и царица Маргарита.

С испанския мореплавател Антонио Китин Муньос Валкарсел Сакскобургготка сключва брак на 26 октомври 2002 г. Младоженците се вричат във вечна вярност един на друг в двореца „Царска Бистрица“ в Рила, а от 14 март 2007 г. двамата се радват на момченче - Симеон-Хасан Муньос. Детето се ражда в Университетската болница „Лозенец“ в София, България, и е кръстено по каноните на Източноправославната църква в параклиса „Св. Иван Рилски“ на резиденцията Царска Бистрица.

За съжаление хубавата Калина не приличаше на себе си, вероятно от поредицата операции, на които е подлагала неведнъж носа си.


По време на месата, с която почетоха паметта на Хуан, граф на Барселона, 80-годишният Хуан Карлос, който отстъпи престола на сина си крал Фелипе VI преди четири години, бе в компанията на съпругата си София и децата си. Граф Хуан умира през април 1993 г. на 79-годишна възраст.

50-годишният крал Фелипе пък бе придружен от очарователната си съпруга Летисия.

Крал Фелипе VI и съпругата му Летисия

На службата, състояла се в Ел Ескориал, където е погребан Хуан, присъстваха и сестрите на Фелипе - 54-годишната принцеса Елена и 52-годишната принцеса Кристина.

Хуан Испански, граф на Барселона, е третият син на крал Алфонсо XIII Испански и Виктория Южени Батембергска. Роден е в двореца Илдефонсо. След обявяването на Втората Испанска република на 14 април 1931 г. баща му е изпратен в изгнание.

Хуан Карлос I и съпругата му София

По-големите му братя - Алфонсо Испански, принц на Астурия, и Хайме, граф на Сеговия, се отказват от претенциите си за трона през 1933 г. в полза на най-малкия си брат. След смъртта на баща си той поема управлението, но се представя като граф на Барселона, суверенна титла, асоциирана с испанската корона.

Конституционната монархия в кралство Испания е възстановена по време на сина му Хуан Карлос I.