Автор
Марина Стоименова

Красива и известна, но сама сложи край на живота си. Защо?

Звучи парадоксално: усмихната, красива, известна и много богата жена със собствен бизнес решава да се самоубие. Модният дизайнер Кейт Спейд, която през 1993 година основа свръхуспешната марка за чанти и аксесоари kate spade new york, беше намерена мъртва.

Нейното неочаквано самоубийство шокира приятели, близки, роднини, почитатели. И цялата световна модна индустрия, за която това е поредният трагичен случай, при който топ-дизайнер посяга на себе си.

55-годишната Кейт Спейд беше намерена обесена с шал в спалнята на семейния апартамент на Парк Авеню, Манхатън. TMZ съобщава, че Спейд е оставила доста тревожна предсмъртна бележка към 13-годишната си дъщеря Франсес Беатрикс, в която пише:

„Беа, винаги съм те обичала. Това не е по твоя вина. Разпитай татко!“

Бележката насочва разследващите към версията, че причината за самоубийството може би се крие в сложните отношения на Кейт със съпруга й и дългогодишен бизнес партньор Анди. От известно време той не е живеел в семейния дом, а в апартамент наблизо. TMZ разполага с информация, че Анди е искал развод, докато Кейт не е желаела той да я напуска.


Кейт Спейд и съпругът й Анди Снимка Getty Images

Двамата сключват брак през 1994 година и заедно управляват модната империя kate spade new york до 2006 година, когато продават бизнеса за 93 млн. долара. След това Спейд решава да се оттегли за 10 години от индустрията, докато отгледа дъщеря си, родена през 2005. През 2016-а тя се завръща с нов и много успешен бранд за аксесоари Frances Valentine. Последната колекция на марката се нарича “Where Is Kate Spade?” (Къде е Кейт Спейд?) и чрез нея компанията отпразнува две успешни години на пазара.

Обесване – предпочитаният избор на смърт сред дизайнерите


Източници от полицията, цитирани от американските медии, посочват, че самоубийството на Кейт Спейд изключително много прилича на това на модната дизайнерка Лорън Скот.

През 2014-а година 47-годишната Лорън Скот - бивш модел, дизайнер и дългогодишна приятелка на рок легендата Мик Джагър, беше намерена обесена с шал в дома си.

Източници от полицията твърдят, че е възможно Кейт Спейд да е била повлияна от самоубийството на Скот, което също се случи в Манхатън. Възможно е вследствие на семейни трудности Кейт да е решила да прибегне до същия метод. Основната разлика между двете самоубийства е, че Спейд е оставила бележка, за разлика от Скот, която не е уточнила защо напуска този свят.

За решението да посегне на живота си при Скот се подозираше, че са допринесли огромните дългове на нейната компания – около 6 млн. долара. При Спейд финансовите неприятности са изключени. Според изчисления, нейното лично богатство към 2018 година се равнява на около 150 млн. долара.

Смъртта на Александър Маккуин

Александър Маккуин Снимка: Getty Images

Суперуспешният и световноизвестен британски дизайнер Лий Александър Маккуин разби сърцата на почитателите си, когато сложи край на живота си в своя лондонски апартамент през февруари 2010 година. За смъртта си той също прибегна до метода на обесването със своя „любим кафяв колан“, по думите на разследващите.

Отчаянието на Маккуин в последните му мигове е било толкова голямо, че за да се застрахова в смъртта си, преди това той взема голяма доза кокаин, успокоителни и си прерязва вените. Дизайнерът оставя предсмъртна бележка, чието съдържание така и не стана медийно достояние. Маккуин отне живота си девет дни след като почина неговата майка. Според близките му, в последните си дни, дизайнерът се е чувствал „изключително нещастен“.

Кралицата на модните самоубийци - Изабела Блоу


Британската модна стилистка, редактор и дизайнер Изабела Блоу - жената, която откри за света Александър Маккуин, отне живота си през 2007 година при отравяне с хербицид. Тя умира на 48 години след тежка борба с диагнозата рак и отключена след това депресия. Преди да се отрови на 6 май 2007 година, Блоу прави многобройни опити за самоубийство като скача от висок мост на кръстовище в Лондон, нагълтва се с хапчета и включително се опитва да се удави.

След смъртта й се появяват спекулации, че за самоубийството й е допринесъл разрив в отношенията й с Александър Маккуин, но модният дизайнер отрича това в интервю с думите: „Това, което имах с Изабела, няма нищо общо с модата, то е отвъд модата“.

Причината за смъртта на Кейт Спейд вероятно също е „отвъд модата“, но въпросите относно нивата на стрес, на които са подложени дизайнерите в многомилионната индустрия, остават.