Автор
Филип Данауи

Мат Деймън иска жени да управляват света

Светът би бил по-добро място за живеене, ако се управляваше от жени. Това мнение изказва гласно един мъж, един от ярките холивудски актьори - Мат Деймън. "Не съм психиатър, но, смятам че, мъжете по-бързо прекратяват разговора и решават противоречията с юмруци. Всъщност не е това начинът на живот, който бихме искали да имаме на планетата Земя. В геополитически смисъл войните не решават нашите проблеми", смята той.

Тези негови думи са провокирани от детството му, израствайки основно сред момчешки компании и неговия брат. "Когато растяхме заедно с по-големия ми брат, наоколо имаше повече мъжка енергия. А това означава, че се биехме често. Но битките ни бяха незлобливи. Биехме се, защото това ни изглеждаше нормално", споделя Деймън. Спомня си как по време на снимките на "Спасяването на редник Райън", е трябвало да му обръснат главата и чува как жената, която го "фризира", да се смее. казвайки: "О, ти май си по-малкото братче, нали? Цялата ти глава е в белези!” А всъщност случката била следната – веднъж с батко му се биели с възглавници и той замахнал толкова силно, че изхвръкнал от леглото, прелетял през стаята и се забил с глава в радиатора.

47-годишният Мат говори и от опит, той е баща на четири момичета. "Вкъщи идват и съученици на дъщерите ми и веднага започват да се налагат с играчки по главите. А момичетата – не. Те общуват, разговарят и това е прекрасно. Генетичен код", заключава актьорът.

И говорейки за жените, не може да бъде подмината темата за сексуалното хищничество в Холивуд. Мат обаче ни напомня нещо, за което никой не се сеща. Това са мъжете, непопадащи в тази категория. В интервю той посочва колко важно е да не забравяме онези, което не се държат неприлично. "Ние сме в решителен момент и това е страхотно, но не бива да забравяме и огромния брой хора – мнозинството от мъжете, с които съм работил – те не вършат такива неща и техният живот няма да бъде засегнат”, казва Деймън пред Business Insider.

Актьорът се пита и дали би могъл да работи с някой известен като сексуален хищник. "Това винаги ми минава през ума... Но определено не бих желал да работя с такъв човек – животът е твърде кратък за това. Но по-трудният въпрос е за някого, срещу когото има обвинения, но случаят е дума срещу дума. И човек започва да се чуди къде е истината?", отсъжда Деймън и е категоричен, че ако трябва да участва в подписка против сексуалното насилие, веднага би го направил, защото "не се държа така и повечето хора, които познавам, също не правят такива неща", обяснява роденият в Бостън, щата Масачузетс актьор.

Припомняме ви, че неотдавна Мат се оказа под прицел на бившата си приятелка Мини Драйвър, която се жегна от неговия призив да не съдим всеки насилник еднакво, защото сексуалният тормоз е "широк спектър от поведенчески модели". "Има разлика между потупване отзад и изнасилване или малтретиране, нали?", заяви Деймън пред Питър Травърс по ABC. "И в двата случая такова поведение несъмнено не може да бъде оправдано, но не бива и да смятаме, че е едно и също", допълни той. Драйвър, с която през 1997 г. си партнираха в "Добрият Уил Хънтинг" каза на свой ред, че мъже като Мат Деймън "просто не могат да разберат какво е да злоупотребяват с теб всеки ден". В злоупотребата няма йерархия, според която изнасилената жена трябва да се чувства много по-лошо от жената, на която някой е показал пениса си, без тя да е искала това – подчерта още актрисата. "И определено не някой мъж ще решава това", допълни тя.

Извън темата за бившите, актьорът си спомня с усмивка за първата среща със съпругата му Лусиана Баросо. Срещнали се в бар, където тя работила по онова време. Той й се представил кой е, а тя не му повярвала и отвърнала: "Аз пък съм Кралица Елизабет!" Така започнала и тяхната история. Двойката сключва брак преди 13 години, малко повече от година след като се срещат за първи път.

Деймън признава, че едно от нещата, които харесва най-много в своята половинка е нейната сила. Това, че неговите дъщери ще се учат от такава жена, която е и най-важната в техния живот. Личният му пример обаче не съвпада с този на неговите родители, които се развеждат, когато е едва на 2 годинки.