Журналистите на Forbes постоянно правят класации на най-влиятелните, богати и известни хора.

Една от най-необичайните класации от този тип е Forbes Fictional 15 – списък на най-богатите измислени персонажи, герои на комикси, книги, сериали, филми и игри. Класацията е съставена за пръв път през 2002 г., втори път през 2006 г., а оттогава насам се обновява ежегодно. Интересно е, че през първите две години на първо място бил Дядо Коледа, родом от Лапландия. Състоянието му се оценявало като безкрайно, а в графата „Източник на доходи“ било написано „играчки“. Как мислите, защо добродушният и щедър дядо вече не е в класацията? Заради протестите на децата! Малчуганите изпращали в редакцията тъжни писма, уверявайки журналистите, че Дядо Коледа изобщо не е измислен – съвсем истински си е!

В списъка се включват персонажи, чието богатство е известно на всички. Един от критериите е съвременната икономическа обстановка. Редакторите изчисляват доколко доходен би бил бизнесът на даден герой в наши дни и по този начин някои измислени личности прескачат от една позиция на друга. Например Мистър Монополи, който е символ на прочутата игра, през 2006 г. е бил на шесто място, а през 2008 г. се озовал на последното място заради световната финансова криза.

Четете още: 10-те необяснимо най-скъпи филми

Класацията се съставя от девет години и е отбелязала много герои. Например Уили Уонк, спечелил състоянието си от сладкарски изделия, Луциус Малфой с богатото си наследство и притежаваните антики, Супер Марио, събиращ купища богатства във всяка игра. Контингентът е доста разнороден. Тук ще срещнете Чък Бас от сериала „Клюкарки“, неостаряващата Фея на зъбчетата и Форест Гъмп, вложил парите си в Apple.

Четете още: Най-скъпата хотелска стая



Тази година място в класацията заема Скрудж Макдък, чието състояние се оценява на 65.4 млрд. долара. Източник на доходи – промишленост и събиране на съкровища. През 2011 г. имуществото на прочутия паток е било с 20 млрд. по-малко – явно Скрудж с право не се доверява на банките и си пази богатствата вкъщи. Драконът Смог губи позиции, след като миналата година беше на върха на класацията. Сега героят от книгата „Хобитът“ е на второ място с 54 млрд.. Третото място заема един от вампирите от сагата „Здрач“ - 373-годишният Карлайн Калън е забогатял от инвестиции.



След тримата лидери виждаме и други не по-малко известни персонажи. „Железният човек“ Тони Старк е спечелил милиарди от технологии за отбрана. Същия източник на доходи има и супергероят Брус Уейн, заел шесто място. На осмо стои персонажът от секси-бестселъра „Петдесет нюанса сиво“ Кристиан Грей. Веднага след него е Тивин Ланистър от „Песен за огън и лед“ и сериала по мотиви на книгата „Игра на тронове“.



В списъка са включени и Чарлз Монтгомъри Бърнс от „Семейство Симпсън“, Уолден Шмит от комедийния сериал „Двама мъже и половина“, легендарната Лара Крофт и Богаташът Ричи. Класацията закрива Джей Гетсби, изигран от Леонардо Ди Каприо в последната екранизация на „Великия Гетсби“.