Автор
Woman.bg

Най-скандалните моменти от наградите Оскар (част 2)

Вчера ви представихме първата част на материала за Най-скандалните моменти от наградите Оскар.

Днес продължаваме с още една порция гафове:

2009: Анистън vs Бранджелина



80-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“, която се състоя на 22 февруари 2009 г., беше запомнена с това, че на нея за пръв път след развода се срещнаха бившата и настоящата съпруга на Брад Пит – Дженифър Анистън и Анджелина Джоли.

Допреди това Дженифър и Брад старателно отбягваха да се появяват на едно и също място, но „Оскарите“ нямаше как да пропуснат – Анистън раздаваше наградите, а Пит беше номиниран за „Оскар“ за ролята си в „Странният случай на Бенджамин Бътън“. Фотографите буквално следваха по петите звездния „любовен триъгълник“, надявайки се да получат сензационни снимки от типа „Анистън оскуба косата на Джоли“. Нищо такова обаче не се случи.

Впрочем в момента световните медии обсъждат оживено новината, че през 2012 г. Дженифър и Брад отново ще се срещнат на „Оскарите“. Но не това е най-вълнуващото, а това, че те заедно ще представят една от номинациите! „Брад знае, че съвместната им поява на сцената ще направи церемонията максимално обсъждана. И на двамата не им харесва светът да си мисли, че са във война“, пише американската преса. Скоро очакваме развитие на интригата...

2003: „Оскар“ за престъпник



Сигурно е много неприятно да заслужиш „Оскар“ и да нямаш възможността да го получиш от сцената, къпейки се в светлината на прожекторите и гръмките аплодисменти. „Да! Малко ми е обидно“, заявява режисьорът Роман Полански, който преживя подобен случай през 2003 г. Полански бил принуден да гледа шоуто по телевизията от парижкия хотел Plaza, тъй като нямал възможност да отиде в САЩ. По онова време режисьорът бил под домашен арест, обвинен в изнасилването на 13-годишно момиче.

Американските прокурори твърдяха, че Полански се е гаврил с непълнолетната манекенка Саманта Геймър в дома на актьора Джак Никълсън в Лос Анджелис. От 1978 г. режисьорът бяга от правосъдието и живее ту във Великобритания, ту във Франция, ту в Швейцария.

През 2003 г. Роман Полански получи задочно наградата „Оскар“ за филма си „Пианистът“. Статуетката стигна до притежателя си чак пет месеца след церемонията, след като му беше предадена от Харисън Форд на френския кинофестивал в Довил. Впрочем на 12 юли 2010 г. швейцарските власти отказаха на американското правителство да екстрадират Полански в САЩ и освободиха режисьора от домашен арест.

2000: най-скандалната целувка



Сега Анджелина Джоли е примерна майка на шест деца, занимава се с благотворителност и е посланик на добра воля на ООН. Но през далечната 2000 г. кръвта й е вряла и кипяла и цял Холивуд я е познавал като палава бунтарка. Анджи с удоволствие подливала масло в огъня, поддържайки имиджа си на скандална личност. Вечерта на 26 март актрисата дошла на церемонията по награждаване „Оскар“ под ръка със своя „талисман“ - брат й Джеймс Хейвън. И когато Джоли получила наградата за „най-добра второстепенна женска роля“ във филма „Луди години“, тя толкова се зарадвала, че целунала брат си „силно и страстно“. Таблоидите се възмутили, че „роднини не се целуват така!“ и намекнали, че връзката между Анджелина и Джеймс надхвърля границите на „братската“ любов...

„Анджелина беше озадачена от това, тя не предполагаше, че хората ще го приемат така. Това събитие на практика засенчи по обсъждане самото награждаване“, разказва по-късно Джеймс. „Казвах им, че те са луди и извратени, че те самите имат проблеми. Ние с Анджелина имаме съвсем нормална връзка между брат и сестра. Близки сме, доколкото е възможно, без всякакви извращения. Подкрепяме се взаимно и никога не бихме причинили болка един на друг. А целувката на церемонията си беше просто целувка!“.

„Ииии, Оскар отива.... на боклука!“



На 8 март 2000 г. в склада на компания „Марбел“, занимаваща се с превози и базирана недалеч от Лос Анджелис, са доставени 55 позлатени статуетки „Оскар“. Същия ден в склада на смяна бил Антъни Харт , а отговорен за доставката на товара в американската Академия на киното бил шофьорът Лорънс Лидент. Двамата не му мислили много и бързо скалъпили план за превръщането на статуетките в пари. Успели да изкарат ценния товар от склада и да се отдалечат доста, но после били подплашени от нещо и не измислили нищо по-добро от това да изхвърлят „Оскарите“ на бунището в корейския квартал.

Късметлията, намерил наградите, бил 63-годишният Уили Фалджир, който се издържал със събиране на стъклен амбалаж. Той разказал на полицията, че докато ровил в боклука, неочаквано намерил статуетка „Оскар“. Компания „Марбел“, която била отговорна за изчезването на наградите, платила 50 хил. долара възнаграждение на Фалджир. Той обаче твърди, че парите му били откраднати по-късно.

После се установило, че статуетките не били през цялото време на бунището – известно време те се съхранявали в дома на Джон Харис – братовчед на Уили Фалджир. След това откритие и самият Фалджир станал заподозрян за кражбата. В крайна сметка обаче съдът признал за виновен шофьора Лорънс Лидент и го осъдил на 6 месеца затвор.

През февруари 2002 г. неизвестни престъпници откраднали „Оскар“ от дома на актрисата Упи Голдбърг. По-късно статуетката била намерена в един от близките контейнери за боклук.

Пропуски на охраната



През 1938 г. охраната на церемонията допуснала сериозен гаф. Актрисата Алис Брейди, заслужила награда за най-добра второстепенна роля, не могла да присъства на връчването. Неочаквано вместо нея на сцената излязъл абсолютно неизвестен човек, който благодарил на Академията от името на звездата и взел наградата. Повече никой не видял нито него, нито самата статуетка.

През 1961 г. на сцената на церемонията излязъл човек, нарекъл се Стан Бърман, носейки малък саморъчно направен „Оскар“. „Всички врати са отворени за мен“, заявил Бърман, който успял да заобиколи 125-членната охрана. „Направих тази статуетка, за да я връча на актьора Боб Хоуп“.

През 1974 г., докато Елизабет Тейлър обявявала поредния победител, през сцената претичал абсолютно гол мъж. Ексхибиционистът, който се оказал фоторепортер, по-късно бил заловен от охраната.

През 1982 г. режисьорът Збигнев Рибчински, току-що удостоен с „Оскар“, излязъл да изпуши една цигара и след това не могъл да влезе. Пътя му преградил един от охранителите, решен да не пуска в залата „подозрителни типове“. Започнала борба, след която Рибчински бил откаран в полицейското управление.

1940: „Оскар“ за афроамериканка



Хети Макданиел е първата афроамериканка, получила „Оскар“. Актрисата неведнъж споменава, че за ролята си на прислужница в „Отнесени от вихъра“ трябва да е благодарна на Кларк Гейбъл (изиграл Рет Бътлър). Хети нямала намерение да се бори за ролята, за която кандидатствали стотици актриси. Гейбъл обаче я убедил, че опитът си заслужава и я препоръчал горещо на продуцента Дейвид Селзник. Самият Гейбъл по-късно казва, че Хети няма за какво да му благодари – именно нейното представяне допаднало на Селзник най-много.

Когато филмът бил завършен, на Селзник му намекнали недвусмислено, че Хети е най-добре да не присъства на премиерата в Атланта. Актрисата не отишла на събитието, но Селзник й обещал, че в Холивуд и в северните щати тя ще бъде представена като една от главните героини на филма. В крайна сметка продуцентът успял дори да се пребори за номиниране на Макданиел за „Оскар“.

Хети дошла на церемонията с тържествено облекло и била много развълнувана – и нищо чудно! За съжаление трябвало да претърпи унижение – чернокожата актриса била настанена в отделна част от залата, предвидена за афроамериканци. Победата на Макданиел обаче предизвикала истинска сензация. Хети се разплакала и благодарила на всички, които гласували за нея – както от свое име, така и от името на расата си. След няколко години вече прославилата се Макданиел си купила двуетажна къща със 17 стаи в елитен квартал на Пасадена.

След смъртта на актрисата нейната статуетка „Оскар“ се съхранява в Университета Хауърд във Вашингтон. По време на безредиците в края на 1960-те години обаче наградата мистериозно изчезва и не е намерена и до ден днешен.