Автор
Антония Михайлова

Роман Абрамович: Как едно тъжно сираче стана милиардер?

Той е притежател на няколко впечатляващи имота в Лондон, сред които огромна къща на улицата на милиардерите. Има и замък, разположен на френската Ривиера, както и много други забележителни имоти. Собственик е на втората най-дълга яхта в света „Eclipse“ с внушителна дължина от 163 метра, с два басейна и собствена подводница (през 2014 г. първенството ѝ бе изместено от яхтата на шейх Халифа бин Зайед ал Нахян). Удоволствие, възлизащо на 1,5 млрд. долара. Частният му самолет – „Boeing 767“, може да побере в себе си цели 375 души.

Яхтата „Eclipse“

Известен е и с най-зрелищните и скъпи партита, за чиято организация хвърля десетки милиона долара. Движи се с охрана от 40 души, които му струват около 2 млн. долара на година.

Той е 10-тият най-богат човек в Русия и 50-тият най-богат в света. Състоянието му се оценява на повече от 12 милиарда долара.

В края на май тази година Великобритания забави подновяването на визата му, вследствие на което той бе принуден да вземе мерки и се сдоби с израелски паспорт. Той му осигурява безвизово пътуване в близо 150 държави, включително Великобритания. Като нов гражданин на Израел няма да плаща данъци в продължение на 10 години.

Има 7 деца, три брака зад гърба си и куп любовни афери. От 2003 г. е собственик на лондонския футболен клуб „Челси“. Откакто обаче загуби британската си виза, той е готов да се раздели със "сините" срещу 2 милиарда паунда.

Неговото име е Роман Абрамович – милиардерът с най-загадъчната биография.

Роман Абрамович

Кой всъщност е той и как от тъжно сираче успява да се превърне в един от най-богатите и влиятелни мъже на света?

На 24 октомври 1966 г. в семейството на работник в Сиктивкарския совнархоз се ражда момче, което нарекли Роман. Той е само на 1 година и половина, когато остава без майка, а след две години и половина загива и баща му. Роман е осиновен от чичо си и се премества в Москва, където живее до завършването на средното си образование. Роднините му говорят за него като за доста разсъдливо, умно и общително дете с подчертана вежливост и уважение към другите.

Периодът от живота на Абрамович след завършване на училище и преди началото на трудовата му дейност е пълна мистерия. Самият Абрамович до днес продължава да пази в тайна и далеч от любопитството на таблоидите тези години от живота си. Все пак има няколко версии по този въпрос. Една от тях е, че е следвал в индустриалния институт в Ухта и е служил в Съветската армия като редови войник в артилерийски полк. Според друга версия Роман учи в Москва в института "И. М. Губкин". Предполага се, че е бил записан в две учебни заведения едновременно – в Ухта и в Москва. Съществуват свидетелства, според които Роман Абрамович е получил диплома за юрист в Московската държавна юридическа академия.

През 1987 г. Роман Абрамович започва трудовия си път на длъжността механик в строително управление. От неговите разкази стават известни първите му стъпки в бизнеса. Докато учел в института, заедно с момчетата организирал кооперация за изработване на играчки от полимери. По онова време така си осигурявал печалба в налични пари. Впоследствие неговите партньори стават управляващото звено в "Сибнефт".

През периода 1992-1995 г. Абрамович създава 5 фирми, които се занимават с посредническа дейност и производство на стоки за народно потребление. Тъй като се занимава с търговска дейност, той привлича правоохранителните органи. Подозират го в присвояване на вагони с нефт. Така и не е известно как е завършило това разследване. Борбата с Борис Березовски за собствеността на ОАО "Сибнефт" извежда Роман Абрамович в големия нефтен бизнес.

През 1995 - 1996 г. Абрамович става учредител на още 10 фирми и заедно с Березовски ги използва за придобиване на акциите на ОАО "Сибнефт". От юни 1996 г. Роман Абрамович оглавява московското представителство на "Сибнефт" и влиза в състава на съвета на директорите на ОАО "Ноябрьск нефтегаз ". За да завладее компанията "Сибнефт", Роман Абрамович прилага непредвидени в закона начини за приватизация. Създава фирми еднодневки, които участват в инвестиционните конкурси, побеждават в тях и изкупуват акциите на "Сибнефт".

През 1999 г. Абрамович е избран за депутат в Държавната дума на Федералното събрание на РФ от Чукотския едномандатен избирателен район. През декември 2000 г. чрез гласуване го избират за губернатор на Чукотския автономен окръг. От октомври 2005 г. той е удостоен повторно с губернаторските пълномощия. Има няколко версии за необходимостта Роман Абрамович да бъде избиран за губернатор. Самият той казва, че просто му е жал за чукчите. В друг случай е замесена политическата страна, легалността му като политик. Не бива да изключваме и икономическата версия, тъй като добиването на нефт и газ тук е най-перспективно. В Чукотка има също големи залежи от злато.

Личният живот на Роман Абрамович не е белязан със същия успех като този в кариерата му.

Олга Юревна Лусова, първата жена Абрамович, се омъжва за него, когато той е още студент без пукната пара в джоба. Годината е 1987-а, а зимата – мразовита. На 20-годишния Роман му отнема едва 8 седмици, за да спечели сърцето на 23-годишната Олга, която вече имала един брак зад гърба си и дъщеря на 3 години. Бъдещият олигарх бил толкова срамежлив, че пратил свой приятел да попита дали Олга би танцувала с него на бала по случай завършването му на университета. В едно от малкото си интервюта първата съпруга на Роман разказва, че той бил толкова висок и привлекателен с тези големи сини очи, че нямало как да откаже.

Олга Юревна Лусова и Роман Абрамович

Само 8 седмици по-късно той влетял в дома на майка ѝ с костюм, букет и бутилка шампанско в ръка, за да поиска благословията ѝ за брак. Три години по-късно Абрамович вече е прохождащ бизнесмен в Москва, където двамата най-после могат да си позволят едностаен апартамент. Това е и времето, в което Роман се влюбва в Ирина – жената, заради която напуска Олга.

Двамата се срещат по време на полет към Германия през 1990 г. Тя работи като стюардеса. Година след запознанството им сключват брак. През 1992 г. се ражда първото от петте им деца.

Ирина Вячеславовна Маландина и Роман Абрамович

Докато градят семейството си заедно, Съветският съюз се разпада, а Абрамович вижда потенциал в търговията с нефт. Предприемчивият руснак „яхва вълната“ - за него тази дейност е златен шанс за принтиране на пари. Така той се впуска в играта заедно с ментора си Борис Березовски. Моментът, в който Абрамович се превръща в олигарх, е този, в който Березовски фалира. Неговият ученик веднага купува акциите на петролната му компания и стартира пътя си към 16-та позиция в листата с най-богатите хора в света. През цялото това време Ирина е неотлъчно до него. Дава му съвети, подкрепя го във всяка едно негово решение и бизнес начинание. Сама, без помощта на бавачка, отглежда петте си деца, просто защото Роман настоявал на това. След като печели милионите си, Абрамович категорично забранява на съпругата си да дава интервюта.

Роман Абрамович със сина си Арон Александър

Но колелото отново се завърта. Четири месеца преди 16-годишният им брак да приключи, снимки на втория най-богат човек във Великобритания и дъщерята на петролния магнат Александър Жуков плъзват из публичното пространство. Засечени са на най-различни места по света – Москва, Барселона, Лондон. Следва развод, който коства на Абрамович нищо и никаквите за него 150 млн. паунда. Мястото на Ирина заема Дария (Даша) Жукова.

Двойката минава под венчилото тайно през 2008 г. Имат син и дъщеря, родени в САЩ и отгледани отново от майка им. Докато баща им търгува с петрол, Дария се занимава с покупки и продажби на картини. Днес, 10 години по-късно, двамата са разведени.

В момента е един от най-желаните ергени, а писателят Крис Хътчинс, който е написал книгата "Абрамович: милиардерът от никъде", продаде своите права върху нея на английския шоу продуцент Били Гаф. А това означава само едно - сега животът на Роман Абрамович може да се превърне в забележителен английски мюзикъл.

Четете още: Абрамович се разведе за трети път