Миналата година, за първи път в България, гостите на ресторант Hamachi имаха възможност да бъдат не зрители, а сами да вземат участие в класическа японска чайна церемония, включваща всички елементи и стъпки, до последния детайл, така, както се практикува в страната на Изгряващото слънце.

Чайните церемонии се радваха на такъв интерес и внимание, че се превърнаха в традиция. През новия есенно-зимен сезон ресторант Хамачи продължава тази традиция – с частни и открити чайни церемонии, първата от които ще бъде на 29 ноември.

Зародила се от обичая на дзен монаси да пият чай от обща чаша, преминала през сложната церемониалност на императорския двор, в края на 12 век монах на име Ейсая запознава японците с чайната церемония.

Изтънчено забавление от самото си начало и до ден днешен тя си остава елитарно изкуство. През периода Муромачи (14-16в.) чайните събирания са били изключително популярни сред военната аристокрация.

Чайната церемония е много повече от приготвяне и опитване на чай. Тя е свързана и с консумацията на фина, изтънчена храна, приготвена по специален начин и поднесена в строг ред. Храната “кайсеки” е умален модел на японската кухня. Тя е критерият, по който се съди за японските гозби. За всеки детайл от приготвянето и поднасянето се следи с педантична точност. Продуктите са подбрани съобразно сезона.

В първия поднос се предлага ориз, супа и сурова риба или салата. Има морски ястия и планински продукти, риба или месо, печени на жар и др. Подреждат са красиво в специално подбрана посуда, която не се повтаря по форма и дизайн. Гостите могат да се насладят не само на вкуса на поднесените им блюда, но и на начина, по който са поднесени. Така храната се вкусва по три начина - с очи, с уста и със сърце. Разбира се, не е забравено и сакето. Има специален ритуал, при който гостите пият от една чаша, наливайки си един на друг. Основен водещ фактор при чайните събирания е стимулирането на вкусовите усещания. Основните пет вкусови усещания – сладко, кисело, горчиво, лютиво и солено, много деликатно са представени в подобни чайни церемонии. Леката горчивина на чая контрастира с вкуса на сладките; храната, която се яде със саке е с кисел оттенък; японската горчица, добавена към супата е с деликатна лютивина; приготвената сезонна риба е със солен вкус. Като правило храната, която се поднася, е съобразена със сезона.

Накрая се поднасят сладки и чай. Чаят, който се използва при такива събирания, наречени чайди, е уникалният чай, наречен „Матча” или „кехлибара на живота”. Отглеждан и събиран при специални изисквания, това е един от най-скъпите чайове в света.


Чайните церемонии в ресторант Hamachi ще бъдат водени от Криси Прахова. Криси е сертифициран преподавател - чайна церемония стил Урасенке – III ниво и носител на награда от японското правителство за популяризиране на японската култура и чайна церемония.

Меню за чайнa церемония в Hamachi на 29 ноември

1. Гохан – бял ориз
2. Широмоно – супа с бяло мисо, гъби, скариди, броколи
3. Мукодзуке – салата със сьомга, бяла ряпа, кълнове и понзу сос
4. Саке
5. Нимоно – варени зеленчуци с морски дарове
6. Якимоно – пилешко филе мариновано в джинджър, запечено на фурна
7. Саке
8. Адзукебачи – инари пълнено с гъби, морков, тофу и спанак
9. Шизокана – задушен спанак с орехи, саке и соев сос
10. Хашиарай – лека, прозрачна супа
11. Темпура скариди и зеленчуци
12. Хасун – съчетание на храни от морето и планината
13. Цукемоно – туршия от гъби шиитаке, дайкон, уакаме и мирин
14. Сладки и чай

Японски рибен ресторант HAMACHI
София
кв. Лозенец,
ул. Орфей No 3
088-4262244
089-4262244
www.hamachi.bg