Те са известни, те са звезди, но освен всичко са и умни и имат страхотно образование. Как е възможно това? Е, възможно е. Ето няколко наистина бляскави примера.

Арнолд Шварценегер

"Австрийският дъб" (както е бил известен в началото на кариерата си Шварценегер) се оказва много повече от една впечатляваща мускулатура и актьорски талант. След покоряването на много холивудски върхове и печеленето на награди и милиони почитатели Арни започва политическа кариера, след която отново се завръща и то успешно в киното. През това време някак между другото завършва три доктората - по икономика, бизнес управление и литература.

Силвестър Сталоун

Преди да се захване с киното, Слай завършва История на изкуствата, при това с блестящи резултати. Едва след това пише сценария на "Роки" и го предлага на голяма филмова компания с единственото условие той да изиграе главната роля. Продуцентите рискуват и печелят. Интересна подробност: заради пълен фалит Сталоун продава кучето си, но го откупува обратно след успеха на филма.

Джоди Фостър

Докато повечето деца през ваканциите тичат по плажа, малката Джоди снима с Алън Паркър и Мартин Скорсезе. С началото на учебната година пък се връща във френското училище в Лос Анджелис, предназначено за деца с високи интелектуални способности. Следва университетът и Джоди Фостър се сдобива с диплома по английска литература не от къде да е, а от Йеил.

Хю Грант

Четири години обучение и нито едно едно погребение. Хю Грант има висока университетска степен (+4) по история на изкуството. Неслучайно преди години той направи истински удар с картина на Уорхол, която купи за 2 млн. долара и продаде за 11 млн. След това актьорът открива света на киното в Courtauld Institute в Лондон и изоставя обещаващата си кариера на историк.

Шарън Стоун

"Онази с кръстосването на краката ли?!" - точно това е първата мисъл на мнозина за Шарън Стоун, свързвайки я единствено с предизвикателната ѝ игра в ролята на Катрин Трамел в култовия "Първичен инстинкт". Преди да избере тази си кариера обаче Стоун завършва с отличие две висши образования - по право и литература.

Браян Мей

След като завоюва слава на уникален китарист и композитор рамо до рамо с Фреди Меркюри в Queen, още през 2007 г. Браян Мей се връща към първоначалния си избор на кариера в Imperial College, Лондон, защитавайки дисертация по астрофизика. Сега отново концертира по цял свят с уникалното шоу заедно с колегите си от групата с нов фронтмен - Адам Ламбърт.

Уил Смит

Спекулациите относно неостаряващия поне видимо Уил Смит са много, а никой не се интересува от умствените способности на актьора. Преди да се заеме с кино-кариерата си, Смит получава стипендия не за къде да е, а за самия Масачузетски технологичен институт (MIT), където учи инженерно програмиране.

Четете още: Истински щедрите известни