Miss & Mr. Grand Sea е сред най-големите конкурси за красота в света. Основан е през 1994 г. от бивш топ модел на Колумбия, като оригиналното му име e "Miss and Mr. Pacific Universe ". През 1998 г. променя името си на "Miss and Mister Sea" и премества централата си от Колумбия в Перу. В края на 2012 г. българска делегация, начело с г-н Чавдар Арсов, прави неочакван пробив в конкурса, като „открадва” няколко първи места. След което нашата делегация подава заявка за домакинство на състезанието. В началото на 2013 г. представителите на България Мина Попова и Теодор Тодоров печелят короните на "Мис" и "Мистър".


В средата на 2013 г. г-н Арсов повдигна редица въпроси относно лошата организация от страна на перуанското управление на конкурса. През 2014 г. конкурсът сменя името си на “Miss & Mr. Grand Sea” и мести централата си от Перу в София. От 22 до 28 юни 2015 г. България става арена на международна красота. В София и Пловдив са посрещнати участници от над 25 страни, които пристигат от няколко континента. За първи път в историята на състезанието то се провежда в Европа. Три възрастови категории - деца, тийнейджъри, мъже и жени се състезават в различни кръгове.
През 2016 г. “Miss & Mr. Grand Sea” се провежда в Лимасол, Кипър. От 2017 г. домакинството се връща отново в България, като през 2017 г. се провежда в зала Rainbow Plaza в София, а през 2018 г. в Летния театър на град Сандански.


Тази година отново Сандански ще е домакин на “Miss & Mr. Grand Sea World” 2019, като конкурсът ще се проведе от 25 до 28 юни под мотото „Усети приятелството“. Първото предизвикателство към участниците е дефиле с национални костюми на 25 юни в центъра на Сандански, където жителите и гостите на града ще могат да се докоснат до културите на участниците от 21 държави от цял свят (Алжир, Австралия, България, Кюрасао, Етиопия, Франция, Унгария, Индия, Ливан, Малайзия, Малта, Молдова, Мозамбик, Холандия, Палестина, Филипини, Румъния, Русия, Шри Ланка, Суринам, Украйна). Едноседмичната програма на конкурса включва още междинни конкурси, интервюта, фотосесии, ежедневни предизвикателства, а „черешката на тортата“ безспорно е бляскавият гранд финал на 28 юни в Летния театър на града от 21:30 часа. Сцената му ще се превърне в арена на красота, стил и талант, където моделите ще дефилират в официални костюми, а специален гост на събитието ще бъде сензацията Тита.

Четете още: Всички се подиграваха на визията ѝ, а как изглежда тя днес? (Снимки)