Защо родната Евровизия пак се тресе от скандали?

13 март 2018 | 15:15
9830
21
Equinox
21

Едва обявена вчера, песента, с която България ще участва на "Евровизия", предизвика големи скандали. Както Woman.bg вече писа - групата Equinox ще ни представи на песенния конкурс тази година. Официалното лице на формацията е Жана Бергендорф, докато в компанията й са не толкова популярни за родната сцена имена като Георги Симеонов и Владимир Михайлов. Това обаче не жегна родната аудитория толкова, колкото факта, че в групата участват двама цветнокожи американци - Джони Манюел и Трей Кембъл. Въпреки интересното звучене на песента "Bones" (Кости), мнозина са жегнати от факта, че чужденци ще ходят в Лисабон да ни представляват.

Като цяло проектът Equinox е с доста въпросителни. Една от които е  защо когато Жана Бергендорф е обявена за водещ вокал в тази формация, нейното участие е буквално сведено само до припева на парчето. Нима гласовите възможности на ексцентричната изпълнителка са за подценяване и не заслужават повече акцент в песента? С останалите гласове нейният направо бледнее на фона, но пък визията й copy/paste Сия е акцент, който не остана незабелязан от почитателите на Eurovision.

Всъщност дали включването на Жана в този проект не е чисто стратегическо решение? Тя все пак е победител от "Х-Фактор" и има успешна кариера. За разлика от останалите членове, които са изкарани на преден план вокално. Това прокара подозрението в музикалните среди, че ползата от Бергендорф е да служи повече като лице, отколкото като певица в парчето. "Очевидно е, че тя е поставена като оправдание пред публиката. Ако проектът беше без нея, щеше да възникне големият въпрос: Защо точно никому непознати изпълнители в България, ще ходят да ни представят на "Евровизия"? Това е цялата работа", коментират възмутени от задкулисните игри.

Заговори се и за финансирането на проекта. Клюката гласи, че един от участниците - Георги Симеонов е спонсорирал високобюджетния процес от създаването на песента до видеоклипа. Той бил подпомогнат от силен финансов гръб на приближена до него фолк певица и поради тази причина има и капацитета да популяризира парчето по най-добрия начин на световната сцена. Дали тези твърдения са достоверни - не се наемаме да твърдим, но е факт, че слухът усилено се обсъжда в музикалните среди у нас. 

Като цяло мненията за успеха на "Bones"  в световен мащаб са на двата полюса. Мнозина смятат, че след последните успешни две изяви на България на "Евровизия", то този път може и да не се класираме в десятката. Други пък приемат парчето като потенциален играч във финалната вечер. Трети пък отправят съмнения как би звучала песента на живо в изпълнение на петимата музиканти. 

"Това буквално е Сия. Полуфинал 1 наистина е много по-силен, но много от песните се опитват да бъдат тъмни поп парчета и могат да загубят от този факт. Да, може да загубим някои наистина добри записи впоследствие!", коментира фен на песенния форум. Друг го подкрепя с думите: "Да, за съжаление е така, съгласен съм. Така например България и Хърватия са с модерно звучене, но мрачно послание. Гърция и Армения пък предпочитат да пеят на националните си езици. Да не говорим за трите емоционални балади от Литва, Ирландия и Исландия. Няма шанс всички да се класират."

Автор: Даниел Петров

Коментари

21 Да
  14 март 2018 | 11:21 отговор
 

Много добре. Успех !

 
20
  14 март 2018 | 11:06 отговор
 

След Поли и Кристиан, тия джендъри зверски бледнеят. А тая Бергендорф е толкова антипатично същество, че окупира нишата на Торбалан след Мерилин Менсън и Лейди Га(р)га.

 
19 ЖУЖУБА
  14 март 2018 | 00:18 отговор
 

Значи до тези, които са писали статията това, че на вас не са ви познати изпълнителите не значи,че са "никому познати" 1.Владо Михайлов беше вокалист на група Сафо, която имаше доста успешни песни. 2.JJ-също не е безисвестен, и правеше прилични песни .

 
18 ЖУЖУБА
  14 март 2018 | 00:14 отговор
 

Значи до тези, които са писали статията това, че на вас не са ви познати изпълнителите не значи,че са "никому познати" 1.Владо Михайлов беше вокалист на група Сафо, която имаше доста успешни песни. 2.JJ-също не е безисвестен, и правеше прилични песни .

 
17
  13 март 2018 | 23:35 отговор
 

Имаме шанс, страхотна е песента! За хейтърите ще ви припомня, че и с Кристиян и Поли всеки търсеше кусури на песните им в началото, но като заеха челните места изведнъж всички си смениха мнението.

 
16 A moje bi...
  13 март 2018 | 21:58 отговор
 

парчето е пълен шит и ще е тотал провал. Само 1 хамериканец става като пеене, другото е поза. Михайлов е за ПОД ПРИКРИТИЕ или СОФИЯ ДЕН И НОЩ. Другите са траш.

 
15 Голямата секира
  13 март 2018 | 21:52 отговор
 

Финансирането от КОЙ ли е??! Хаха А КОЯ е фолк певицата? Да не е мъжо на Цветелина Янева.. Ами да, тя и този Жоро са като дупе и гащи. Ето кой е платил визитата на Евровизия. Еми то 100 бона кой друг може да даде за участието ни в конкурса... БНТ отдавна не вадят парите, а който има да ги даде - той участва в конкурса.

 
14 ДЕЯН НЕДЕЛЧЕВ
  13 март 2018 | 21:41 отговор
 

ТРАГЕДИЯ ВСЯКАК,НИЩО НЕ МЕ ГРАБНА,НИТО КОСИ,НИТО БЕРГЕНДОРФИ,НИТО МУЗИКА,НИТО НИЩО. КОМЕРСИЯ И БЕЗДАРИЕ.ОТВРАТ,НИКАКЪВ ШАНС ЗА НИЩО.ОТ ЛОШО ПО ЛОШО.НИКАКВА МЕЛОДИЯ,АБЕ НИЩО НОВО.

 
13
  13 март 2018 | 21:26 отговор
 

Изпипана е песента! Успех на конкурса.

 
12
  13 март 2018 | 21:10 отговор
 

Харесва ми, браво!

 

Добави Коментар

Най-четени