Автор
Филип Данауи

Звездите изправени пред най-големите си страхове

Човешко е да имаш страхове дори и да си световна знаменитост. Затова фобиите на повечето от тях са сякаш в рамките на нормалното, но има и такива, които биха ви изумили.

Катрин Зита-Джоунс признава, че изпада в истинска паника и ужас само при мисълта за плъхове, а какво остава, ако ги срещне в действителност. Колегата й Уил Смит пък не може да понесе каквито и да било буболечки. Дори и някоя мравчица, бръмбар или комар да го полази - това създава истински ужас в иначе безстрашно изглеждащият чаровник. Неговата диагноза се нарича етномофобия или инсектофобия и може да причини от лека до сериозна емоционална реакция, тревожност или изпадане в паника, казват специалистите. На свой ред съпругата му Джейда Пинкет споделя в интервю, че поради това, Смит никога не излиза заедно с нея и децата на разходка в гората или на пикник. В този ред на мисли ще причислим и Никол Кидман, която се стряска от вида на пеперудите. Състоянието й се определя като мотефобията, към което приспада и страхът от молци.

Неотдавна пък Джордж Клуни направи изненадващи признания - винаги, когато му се наложи да държи пистолет, потреперва от ужас. Колкото екшън роли да е изиграл ветеранът с пленяващ поглед, така и не могъл да преодолее страха, който изпитва всеки път, когато държи в ръка пистолет. Това го мъчи още от детството му. "Пушки, пистолети - има нещо ужасяващо в тях. Въпреки, че съм израсъл в Кентъки, където да ходиш въоръжен по улиците е нормално, въпреки че използвам оръжие в повечето от филмите ми. Да, научих се да държа пистолет и да стрелям, но не успях да се науча да не се ужасявам от тях", признава Клуни. Затова пък, това което никога не го е притеснявало е остаряването.

Доста абсурден страх има Линдзи Лоън - пази се от малки хора. Колегата й Орландо Блум пък се страхува от… прасета! Не знаем как и кога е станало така, че актьорът се е ужасил от животинките, но е факт, че дори не може да ги приближи. Не че може да ги срещне в ежедневието си, но Кейти Холмс истерясва от... еноти. Дивите бозайници с украска по муцунките като маска на бандит предизвикват ужас в екс-съпругата на Том Круз. "Преди време се срещнах с един енот и очаквах, че той ще бъде далеч по-уплашен от мен, отколкото аз от него. Но мечката просто си седеше и ме гледаше нахално, все едно всеки момент ще ми скочи. Не ми оставаше нищо друго, освен да стоя смразена от ужас и да чакам да си отиде", спомня си актрисата.

"Огледалце, огледалце... коя е най-красива на света?", такива мисли няма как да минат през главата на сексбомба като Памела Андерсън. Поради простата причина, че тя не понася огледала и се страхува от тях. Според специалисти този страх произхожда от различните поверия, че взирането в огледала може да изкриви душата, или че огледалата показват истинската същност на човека. Да се чудим как се разкрасява блондинката при такъв проблем.

Какво е способно да изплаши истински най-известният филмов пират Джони Деп? Това са не други, а самите клоуни. Звездата смята, че белите им лица и фалшиви усмивки са адски страховити.

Уди Алън би могъл да напише поне десетина сценария за филми по своите фобии. Един от най-известните му страхове е, че толкова се притеснява да не прегрее, че измерва температурата си на всеки два часа. Освен това изпада в истерия всеки път, когато го приближат деца или кучета. Страхува се също така от слънчевите лъчи и малки стаи. Ексцентричният холивудски гений се бори със страховете си подобаващо – живее в огромен дом, а по петите му постоянно го следва специално нает екип от лекари и бодигардове.

Много хора се страхуват от зъболекарския кабинет, но при Джак Никълсън положението е доста по-притеснително. Той до толкова не може да понася зъболекари, че сяда на зъболекарския стол само под пълна упойка.

Една от любимите ни "Спасителки на плажа" - Кармен Електра пък се ужасява от водата. Известен под наименованието аквафобия, страхът от вода (естествени и изкуствени водни басейни) кара актрисата да изпада в ужас и със сигурност тя е от жените, които не обичат горещи, ароматни вани.