Амал Клуни ще получи специална награда за журналистика от Мерил Стрийп

На 19 ноември ще се проведе церемонията по връчване на годишните награди за свобода на медиите (Press Freedom Awards). Заради мерките срещу пандемията от новия коронавирус тази година събитието ще се състои онлайн. Сред имената, които ще бъдат удостоени с престижната статуетка, е и това на съпругата на холивудския ас Джордж Клуни - известната правозащитничка Амал Клуни.



Специалната награда ще ѝ бъде връчена лично от великата киноикона Мерил Стрийп.


"Във времена на безпрецедентна несигурност журналистите събират факти от заобикалящата ни действителност, за да стигнат те такива, каквито са, до всеки един от нас. Задавайки трудни въпроси и търсейки истината на всяка цена, те се превръщат в мисионери, работещи за благото на обществото, в защита на демокрацията", сподели по-рано по повод предстоящия форум Мерил Стрийп, която ще бъде водещ на церемонията.



Припомняме, че самата тя трябваше да се превъплъти в кожата на журналист, макар и само на екран - 71-годишната актриса изигра ролята на издателката на Washington Post - Катрин Греъм, във филма на Стивън Содърбърг "Пералнята" (The Laundromat) (2019 ), в който героинята на Стрийп разследва съмнителни финансови сделки.

Лентата на платформата "Нетфликс", в която участват още Гари Олдман, Антонио Бандерас и Шарън Стоун, се опитва да обясни финансовия скандал, известен като Панамски досиета, с уроци от личния живот на героите.

Сред имената, които ще изгреят на церемонията, са и жънещата големи успехи британска актриса Розамунд Пайк, Саманта Бентли (британска порнографска актриса, музикант и писател), както и сина на Уди Алън - Ронан Фароу.

Четете още: Вдъхновяващата Мерил Стрийп на 71: Всичко, което ни прави щастливи, са любовта, сексът и храната