Анджелина Джоли с разтърсващи думи по повод Световния ден на бежанците

Анджелина Джоли отбеляза Световния ден на бежанците по особено специален начин.

В своя Инстаграм профил холивудската звезда публикува няколко снимки. На тях актрисата е в компанията на новите си приятели, които е намерила по целия свят. Това са хора от Египет, Украйна, Афганистан, Мали, Кот д'Ивоар, Конго, Киргистан, Нигерия и Гамбия, които са избягали от война, насилие и преследване. Сред присъстващите на кадрите има както деца, така и възрастни, които вече живеят по-спокоен живот, макар и не в собствената си държава.

View post on Instagram
 

Джоли е известна с активната си позиция и благотворителните си акции по ред наболели хуманитарни въпроси, в това число и с дейността си, свързана със защата на правата на бежанците. Освен че е носител на Оскар (за филма „Луди години“), на три Златни глобуса и други награди, от 2001 г. е пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на ООН.

„Благодарна съм, че на фона на тези тежки времена в света, тези смели хора споделиха своето време и историите си с мен“, пише актрисата под фотосите. „Семейството, приятелите и храната свързват хората и за мен беше чест да се присъединя към нови приятели, за да ядем, споделяме и да се учим“, продължава още Джоли.



Сред милите кадри може да се види как Анджелина праща въздушна целувка на малко момиченце и дава „гепи“ на друго. Тя носи дълга черна рокля и червен маникюр, а косата ѝ е хваната с малка шнола. Срещата с бежанците изглежда се е провела в обширен парк и включва Агенцията за бежанците на ООН, организацията Save the Children Italia и Центъра за бежанци „Джоел Нафума“.

Миналата седмица Джоли говори за това как децата от Украйна ще пострадат най-сериозно от войната, която се води вече над 100 дни в страната.

„В световен мащаб децата представляват 30% от населението, но съставляват 41% от всички насилствено разселени хора“, информира Анджелина своите 13,2 милиона последователи в Instagram. Тя отбеляза, че от 24 февруари насам най-малко 277 деца са убити, а 456 са били ранени в Украйна. През март актрисата обърна внимание и на зашеметяващия брой украинци, които са били принудени да напуснат домовете и страната си заради продължаващата война.

View post on Instagram
 

Миналата година, след издаването на книгата си „Знай своите права и ги отстоявай: Пътеводител за младежта“, Джоли написа, че е вдъхновена от младите хора по света, които са на първа линия в борбата за правата на човека. „От опазване на околната среда до борбата с неравенството и дискриминацията, те се намесват, за да вършат работата, която възрастните трябва, но досега не успяват да я свършат“, пише тя в Инстаграм.

Книгата на Анджелина е написана специално за младите след консултация с млади активисти от цял свят и адвоката по правата на човека Джералдин ван Бюрен. Тя е един от първоначалните съставители на Конвенцията на ООН за правата на детето от 1989 г. която има за цел да предостави на децата знания за безопасно оспорване на несправедливостта.

View post on Instagram
 

„Толкова много деца са в опасност по целия свят и ние просто не правим достатъчно“, казва Джоли пред Reuters. Тя се надява книгата да напомни на правителствата за техния ангажимент към глобалния договор, укрепващ гражданските, социалните, политическите и икономическите права на децата. „Това е наръчник за отвръщане на удара“, допълва още звездата.

Междувременно преди броени дни стана ясно, че ожесточената съдебна битка, която Джоли води с бившия си съпруг - актьора Брад Пит, отново избухна с всичка сила. Тя реагира остро на новото съдебно производство и на обвиненията на Брад Пит, че има "лоши намерения". Преди няколко дни адвокатите на Брад Пит разкриха желанието му да съди Анджелина Джоли за замъка Миравал - винарско имение, което принадлежи на двойката от 2008 г.

58-годишният актьор обвинява бившата си съпруга, че без негово съгласие е продала акциите му на компанията Tenute Del Mondo, собственост на производителя на водка Юрий Шефлер. В съдебните документи той твърди, че майката на децата му умишлено се е опитала да му "навреди, като продаде акциите му във винарската компания". Джоли отговори на тези обвинения чрез говорител. "След събитията, които накараха г-жа Джоли да подаде молба за развод, и годините, през които тя се грижеше за децата им, г-жа Джоли и децата не можаха да се върнат в имота и тя взе трудното решение да продаде дяловете си в бизнеса", каза той пред списание "People".

"След като направи многобройни предложения на бившия си съпруг и след като знаеше, че бизнесът ще бъде наследен от децата им, тя намери бизнес партньор с опит в алкохолната индустрия", допълни той.

Говорителят определи обвиненията на Брад Пит като "лъжи" и подчерта, че е "жалко, че след като тя напусна бизнеса правилно и законно, г-н Пит я забърка в множество съдебни дела". Правната битка далеч не е приключила.

Четете още: Шайло, дъщерята на Анджелина Джоли и Брад Пит, смая мрежата с този танц. Вижте го!