Автор
Веселина Петрова

Антон Хекимян: Човек трябва да е честен в отношенията си към другите

Антон Хекимян е един от най-емблематичните съвременни тв водещи. Роден е на 22 май 1984 г. в Стара Загора. Майка му е българка, а баща му – арменец.

Въпреки любопитството му към Космоса, той мечтаел да стане археолог или ветеринар. „Археология практикувах с моите приятели от квартала, с които като деца обикаляхме старинните обекти в родния ми град или правехме задълбочени „проучвания“ на предполагаеми артефакти от античния Форум на Стара Загора”, разказва Хекимян в интервю.

Завършва езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора с немски и английски. След това започва да учи журналистика. Докато е студент, започва работа в Би Ти Ви.

През 2016 г. получава награда за журналистика: „За обективно отразяване на позициите на Българската търговско-промишлена палата и на нейните членове по актуални стопански теми, с ясен сигнал за проблемите на българския бизнес и ролята на Палатата в негова защита“. На церемонията по връчването Хекимян казва, че макар само неговото име да е върху грамотата, тя е признание за работата на целия му екип.

По-късно същата година получава и отличието на Академията за мода "БГ модна икона 2016".

Обича семейството си и често споделя снимки с близките си. На последната, публикувана във фейсбук, са той и сестра му, която водещият поздрави за рождения ѝ ден.



Антон е от хората, които обичат работата си
. И се раздават за нея. Някои го обичат, други казват, че е поръчков журналист. Трябва да признаем обаче, че в студиото му влизат не само хората на деня, но и много от българските звезди. А той успява да ги накара да споделят. Много малко са журналистите, които разчупват леда, когато става въпрос за личности като Лили Иванова или Григор Димитров.



За Лили Иванова Хекимян казва:,,Предава емоция, която може да даде душа и на камъка”.


За Григор Димитръв пък споделя, че е бил най-откровеният от гостите му в студиото. „Категоричен съм. В интервюто си пред мен Григор показа мъдрост, развенча митовете, че не мисли за България и нещо важно – имаше сили да признае грешките и слабите си моменти, което доказва израстване.”

Хекимян държи на мнението на своите зрители. Чувства се благодарен, когато „помогнеш на дете да продължи борбата за живота си или на измамен да направи още една крачка към справедливостта. Тогава не очакваш нито похвала, нито признание, но чувството за вътрешна удовлетвореност и преодоляна неправда е безценно. И задължава.”

Истинска радост чувства, когато хората, които го спират на улицата, му казват, че ценят липсата на политическо пристрастие у него. „Всеки ден в студиото има политици, които знаят, че няма да им бъдат спестени въпроси, независимо дали са във властта и от коя политическа сила са. Това е една от извоюваните ми битки и в личен план и за професията – да си журналист означава да си максимално и равно отдалечен от пристрастия и политически влияния.”

Ето няколко цитата на тв водещия, които ни се струват важни, за да бъдат споделени:

„Иска ми се да залича безпардонното отношение на хората от властта (не всички, разбира се). Някои от тях бързо минават в статус „недосегаемите“ и често това се оказва реалност. Ако можех да им повлияя – бих им вдъхнал съзнание, че преди личния си интерес е добре да се погрижат за общия. По този начин, с личния си пример, да променят онзи чип в съзнанието ни, че нищо няма значение, че нещата да стават по „втория начин“, че всички са маскари и че политиката е мръсна работа.”

„Човек трябва да е честен в отношенията си към другите, добронамерен и непреднамерен.”

„Иска ми се българите да бъдем самоуверени като другите ни съседи на Балканите, защото имаме основание, но и критични, защото имаме много, което трябва да надграждаме в себе си като народ."