Автор
Теодор Муховски

Аштън Къчър едвам оцелял, тежко заболяване го оставило сляп и глух

Актьорът Аштън Къчър призна, че е бил диагностициран с васкулит преди две години, но се е възстановил и изпитанието го е направило силен.

Според звездата е истински късмет, че е жив, след като беше диагностициран с автоимунно разстройство, което според него, го лишило от зрението, слуха и равновесието му.



Оказа се, че той страдал от васкулит – автоимунно заболяване, което възпалява кръвоносните съдове.

Страданието му се е появило преди 2 години и му е отнело цяла година, за да се възстанови.

"Не знаех дали някога ще мога да виждам отново, не знаех дали ще мога да чувам отново, не знаех дали ще мога да ходя отново."

Къчър, известен с ролите си в "Шоуто от 70-те" и "Ефектът на пеперудата", добави че е „късметлия, че е оцелял“ след това ужасяващо премеждие, което го е направило по-силен и издръжлив.

Честите симптоми на васкулит, който причинява подуване и стесняване на кръвоносните съдове, включват треска, главоболие и умора. Може също да причини кънтене в ушите, изтръпване на крайниците и кървене в белите дробове. В по-напреднал стадий заболяването може да причини слепота или аневризми.



Въпросите относно автоимунното заболяване, което може да възникне при млади и стари, станаха по-остри в разгара на пандемията от Covid-19, когато американски и британски здравни агенции предупредиха за възможна връзка между Covid-19 и болестта на Кавазаки, вид васкулит открит при децата.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията предупредиха да не се правят връзки между болестта на Кавазаки и Covid-19.



Родното място на Къчър е Сидър Рапидс, Айова. Той е син на Даян (по баща Финеган), служителка в Procter & Gamble, и Лари М. Къчър, работник във фабрика. Баща му е от чешки произход (Бохемия), а майка му е от ирландско, немско и чешко потекло. Къчър е израснал в консервативно католическо семейство, с една по-голяма сестра, Tausha, и разнояйчен брат близнак Майкъл, който претърпял трансплантация на сърце, когато братята са били малки деца. Братът близнак на Къчър има церебрална парализа и е говорител на застъпническа организация „Reaching for the Stars“.

Актьорът участва във филми като "Деца на килограм", "Новогодишна нощ", "Джобс", където играе Стив Джобс и други.

Четете още: Нина Добрев качи най-шантавата си снимка с гаджето досега!