Ето как БАФТА почете паметта на принц Филип и какво още се случи на наградите

Британската академия за кино и телевизия почете името на покойния принц Филип на церемонията за наградите БАФТА вчера. Водещите Дърмът О'Лиъри и Идит Боуман прочетоха затрогващо послание в памет на Филип, който бе първият президент на академията от 1959 г. до 1965 г.

Съпругът на кралица Елизабет II издъхна в петък на 99 години. Сега честта да оглавява академията се пада на неговия внук и херцог на Кеймбридж - принц Уилям.

"Преди да започнем тази вечер, искаме да кажем от името на BAFTA, че скърбим изключително дълбоко за Негово Кралско Височество принц Филип, херцогът на Единбург, който ни напусна в петък", каза Дърмът при откриването на церемонията. "Той беше първият президент на BAFTA преди повече от 60 години и бе първият ни кралски патрон, традиция, която днес продължава настоящият ни президент, неговият внук, херцогът на Кембридж", отбеляза още той.

"Именно подкрепата на принц Филип и Нейно Величество кралицата през всичките тези години позволи на BAFTA, водеща благотворителна организация в изкуството, да продължи в трудни времена и да бъде тук днес през 2021 г.", продължи речта 47-годишната Идит.

"Херцогът на Единбург заема много специално място в историята на BAFTA. Нашите мисли са свързани с кралското семейство", допълни водещата.

Настоящият президент на BAFTA - принц Уилям, трябваше да се появи на събитието и в събота, и в неделя. Заради траура обаче той не присъства на церемонията, която премина в две вечери, и за първи път в историята си беше виртуална.



Херцогът на Единбург е първият президент на BAFTA, който служи на организацията от 1959 до 1965 г. и продължава да я подкрепя през целия си живот.

Принц Филип е назначен за президент през 1959 г., една година след като Британската филмова академия и Гилдията на телевизионните продуценти и режисьори се сливат, за да създадат Обществото на филмовите и телевизионни изкуства (SFTA), предшественик на BAFTA.

Принц Филип присъства и на официалното откриване на седалището на BAFTA в Лондон, след като той и кралицата дават своя дял от печалбите от документалния филм за кралското семейство от 1969 г. на SFTA.

Наградата БАФТА за най-добър филм, отиде в ръцете на режисьорката Клои Чжао за филма ѝ "Земя на номади". За ролята си в същия филми пък Франсис Макдорманд получи приза за най-добра актриса.

83-годишният холивудски ас Антъни Хопкинс получи наградата за най-добър актьор за ролята си на мъж, борещ се с деменцията във филма "Бащата".

Anthony Hopkins wins the Leading Actor award for his incredible performance as a man with dementia in The Father. The fourth BAFTA win of his brilliant career. #EEBAFTAs

Публикувахте от BAFTA в Неделя, 11 април 2021 г.

"Още по едно" на датския режисьор Томас Винтерберг спечели наградата за най-добър чуждестранен филм.

С приза за най-добра поддържаща роля за семейната драма "Минари" бе удостоена Южнокорейката Юн Ю-джун. Приза за поддържаща роля отиде при британеца Даниел Калуя за "Юда и черният месия".

24-годишната българска актриса Мария Бакалова не успя да спечели статуетката, но фактът, че тя стигна до такъв връх в кариерата си, е достатъчно голямо постижение за младата актриса. А и да не забравяме, че до броени дни предстои и церемонията по раздаването на наградите "Оскар", за които Бакалова бе също така номинирана за ролята си на Тутар в сатиричната комедия "Борат 2".

View post on Instagram
 

Четете още: Хари пристигна във Великобритания, но без Меган, ето какво му забраниха