Как Анджелина Джоли изкара 11 млн. долара от любовта на Брад Пит и стила на Чърчил?

Картината "Минарето на джамията Кутубия", нарисувана от бившия британски премиер Уинстън Чърчил и предложена на търг от холивудската зведза Анджелина Джоли, бе продадена за 11,6 милиона долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Наддаванията бяха организирани в Лондон от аукционната къща "Кристис". Предварителната оценка на платното възлизаше на 2,1 - 3,5 милиона долара. Заплатената от неизвестния колекционер сума постави рекорд за творба на Чърчил.

Платното "Минарето на джамията Кутубия" е било подарено от Чърчил на президента на САЩ Рузвелт. На творбата е изобразена внушителната джамия от XII век в град Маракеш, а на фона се виждат Атласките планини.

View post on Instagram
 

Това е единственото платно, нарисувано от британския лидер по време на Втората световна война.

Картината преминава през ръцете на няколко собственика, докато през 2011 г. я купуват Брад Пит и Анджелина Джоли. Не е ясно, защо Джоли е решила да се раздели с платното, защото тя е голям почитател на Чърчил. Дори има две татуировки с негови цитати. Явно е решила да се освободи от всичко, което ѝ напомня за бившия. Звездната двойка се раздели през 2016 г., а разводът им бе обявен през 2019 г.