Кралица Елизабет с първа реч за принц Филип след смъртта му

Кралица Елизабет II изнесе слово, посветено на покойния ѝ съпруг – принц Филип, за първи път след неговата смърт. Херцогът на Единбург и верен партньор на Нейно Величество в продължение на 73 години, си отиде от света през 9 април тази година на 99-годишна възраст.

В речта си, която кралицата изнесе по време на церемонията по откриването на шестата сесия на шотландския парламент, тя говори за любовта, която двамата с принц Филип са изпитвали към Шотландия.

"И преди съм говорила за дълбоката си и трайна привързаност към тази прекрасна страна и за многото щастливи спомени, които принц Филип и аз винаги сме пазили от престоя си тук", каза кралицата в обръщението си.

Специално за събитието Елизабет Втора бе заложила на зелено палто от вълна и златиста рокля с цветен принт на марката Stewart Parvin. На ревера си кралицата носеше диамантената брошка на кралица Мери с магарешки бодил – символ на Шотландия.

"Често се казва, че хората са тези, които правят едно място, и малко са местата като Шотландия, за които това правило важи най-силно, както се убедихме в последно време", допълни Елизабет Втора.

С кралицата бяха и синът ѝ - престолонаследникът принц Чарлз, и съпругата му - Камила Паркър.



Припомняме, че първото си самостоятелно пътуване след смъртта на принц Филип до страната на гайдите кралицата направи още през юли. Тогава тя прекара известно време в замъка Балморал в Шотландия, където кралската двойка обичаше да се уединява през летните и есенни месеци. За последно в двореца кралица Елизабет и принц Филип отдъхваха заедно в имението през август 2020 г.

Междувременно Чарлз Оливър – дългогодишен готвач на Нейно Величество и принц Филип, разкри любопитна подробност от кулинарното ежедневие на високопоставените съпрузи. По думите му британската кралица била забранила сервирането на скъп деликатес на трапезата ѝ в нейно присъствие. Става дума за стридите, които тя и херцогът ненавиждали и изпитвали дълбоко отвращение.

Главният готвач, който е работил повече от петнадесет години в кухнята на Бъкингамския дворец, заяви, че принц Филип обичал да опитва нещо ново, но тя винаги изучавала детайлно рецептата, преди да се съгласи на някой нов деликатес.

За разлика от стридите, които кралицата не понасяла от дъното на душата си, един друг продукт ѝ носел огромна радост за небцето и душата – шоколадът. Затова и сред сладкишите на кралската трапеза често присъствали десерти, приготвени с какао и любимия ѝ черен шоколад.

Четете още: Чарлз разкри предсмъртните думи на 100-годишния си баща Филип. Ето какво казал!