Автор
Woman.bg

Матилде – най-красивата синеока кралица в Европа (Галерия)

Ако ви е омръзнало от историите и медийните сплетни около личния живот и публичните изяви на Меган Маркъл и Кейт Мидълтън, днес ще насочим вниманието ви към една друга кралска особа. Или по-точно към една истинска кралица, която предпочита да стои по-далеч от светската суматоха и светлината на ослепителните прожектори.

Нейното име е Матилде – първата кралица на белгийците, родена в Белгия, и съпруга на крал Филип, който се възкачи на престола след абдикацията на баща си крал Алберт II (през 2013 г.). За нея се говори, че е една от най-очарователните, приветливи и лъчезарни кралици в Европа. Както и че няма човек, който да се е срещнал с нея, и да не е останал покорен от синевата на нейните красиви очи.


Матилде е родена на 20 януари 1973 г. в семейството на белгийския граф Патрик Анри д'Удеке д'Акос и полската графиня Анна Мария Коморовска (далечен роднина на бившия президент на Полша граф Бранислав Коморовски.

Основното си образование Матилда получава в гр. Бастон. През 1994 г. завършва с отличие частния институт на Мария Гапс, Брюксел, със специалност логопедия. През 2002 г. се дипломира като психолог в Катудралния университет в Лувен. В продължение на няколко години работи като личен логопед в Брюксел.

С кралския престолонаследник на белгийската корона младата графиня се запознава на тенис корта през 1996 г. В продължение на три години двамата успяват да запазят любовта си в тайна от медийното внимание.

Матилде влиза в кралското семейство на 4 декември 1999 г., когато се врича във вечна вярност на любимия си Филип и получава званието принцеса на Белгия. 14 години по-късно, след абдикацията на крал Албер II, височайшата двойка приема титлите крал и кралица.



Днес Матилда и Филип се радват на четири деца – принцеса Елизабет, херцогиня на Брабант (родена на 25 октомври 2001 г.), принц Габриел (роден на 20 август 2003 г.), принц Емануил (роден на 4 октомври 2005 г.) и принцеса Елинор (родена на 16 април 2008 г.).



Кралица Матилде е и забележителна личност, допринесла за развитието на хуманитарната дейност с многобройните си изяви и участия в редица каузи по света.

Тя е специален представител на УНИЦЕФ и Съвместната програма на ООН за ХИВ и СПИН за международната кампания за сираци и деца с ХИВ инфекция. От 2000 г. оглавява благотворителната фондация "Принцеса Матилда", създадена да помага на семейства с ниски доходи. През май 2002 г. като член на белгийската делегация, участва в голямата конференция на ООН за правата на детето.

Четете още: Принцеса Ан – дъщерята на кралица Елизабет, която избра да остане в сянка