Синовете на принцеса Даяна не можели да не видят колко загуби понесла майка им по време на тежката си раздяла с баща им. Приц Уилям искал да поправи нещата, но фаталната катастрофа му отнела този шанс.

View post on Instagram
 

Разводът на Даяна и Чарлз бил сурово изпитание за всички, докоснати от него - от разделящата се двойка и децата й, до членовете на кралското семейство, техните близки приятели и дори неравнодушните британски граждани. Масло в огъня наляло и прочутото интервю с принцесата, в което тя си позволила твърде откровени изказвания относно несполучливия си брак и изневерите на мъжа си.

View post on Instagram
 

Бракът им приключил официално през 1996 г., тогава Хари бил на 12 години и бил още дете, но 14-годишният Уилям вече бил навлязъл в трудната преходна възраст. Бъдещият крал изразявал открито неодобрението си за необмислените постъпки на майка му, но при това се старал да я подкрепи, доколкото било по силите му.

Една от най-болезнените и неприятни последици от развода било решението на кралицата да лиши снаха си от титлата „Нейно кралско височество“, което автоматично поставило лейди Ди по-ниско по статут от бившия ѝ мъж и дори от децата ѝ. Въпреки тази промяна обаче Даяна все още се смятала за членка на британското кралско семейство, тъй като била майка на престолонаследника. Трябва да отбележим, че поначало Елизабет II смятала да остави на лейди Ди титлата ѝ, но Чарлз бил категорично против. По думите на иконома на принцесата Пол Барел, тя била крайно разстроена от тази промяна.

Фактически тази смяна на статута на Даяна означавала, че нито приятелите ѝ, нито персоналът на двореца вече били длъжни да ѝ се кланят или да ѝ правят реверанси. Тя самата по протокол обаче трябвало да приветства официално бившия си съпруг, падайки на едно коляно. Етикетът също така изисквал тя да прави реверанси на синовете си Уилям и Хари, както и на „второстепенни“ членове на кралското семейство. Принцесата смятала това положение за унизително.

Принц Уилям несъмнено забелязал страданията на майка си, но по онова време не можел никак да повлияе на ситуацията.

View post on Instagram
 

Затова просто ѝ обещал: „Не се тревожи, мамо, аз ще ти върна титлата, когато стана крал“. По думите на източник, приближен на покойната принцеса, Даяна не могла да сдържи сълзите си, чувайки това. Както обаче знаем, престолонаследникът не успял да изпълни обещанието си, защото година по-късно майка му загинала трагично в Париж.