Неувяхващата Лили Иванова в обятията на граничар (снимка)

Лили Иванова в обятията с граничар от Българската народна армия. Докато тя пее, той се е притиснал до нея в страстен танц. Става дума за ретро кадър отпреди 43 години, който примата на българската естрада публикува вчера на официалните си страници в социалните мрежи.

Снимката е с архивна стойност, тъй като е направена по време на концерт, който Лили е изнесла в едно от най-строго охраняваните места по времето на социализма - село Звездец, намиращо се в Странджа планина, в близост до българо-турската граница.


По онова време всички населени места в радиус от 15 км от границите ни са се водели затворена гранична зона, като външни лица, т.е, хора, които не живеят там, били допускани само със специално разрешение от МВР и след щателна проверка, пише lupa.bg

Преди падането на Берлинската стена през 1989 г. село Звездец се е славело като един от стратегическите обекти в НРБ. Там се намирало едни от ключовите военни поделения, които зорко бдяло враговете от НАТО - Турция и Гърция, да не нападнат социалистическата родина от юг.

Тъй като българо-турската граница по времето на соца била най-строго охраняваната зона, условията в поделенията там били толкова сурови, че често граничарите трябвало да издържат на дълги безсънни нощи.

За радост на граничарите от Българската народна армия, именно там, в село Звездец, любимката на народа - Лили Иванова, изнася специален концерт през 1977 г. На черно-белите кадри изпълнителката пее на слушащите я в захлас военни, както и пред семействата, живеещи в селото, дошли специално да я чуят заедно с децата си.

View post on Instagram
 


"Благодарности за снимките на г-н Филип Александров", е написала Лили към безценните фотоси.

На снимките облечената с дълга бяла рокля певица е на 38 години и е с модерната за онези години къса черна коса.


Любопитен факт около примата на българската естрада е, че през юли 2009 г. тя е удостоена със званието полковник, именно заради прекрасните си отношения с Българската армия. На тържествена церемония в Министерството на отбраната тогавашният министър Николай Цонев даде на Лили Иванова почетно офицерско звание от медицинските служби на Българската армия и я награди с офицерски кортик.

Самата Лили Иванова неведнъж е споделяла с гордост, че като медицинска сестра още през 1964-65 г. е станала редник в Българската армия и че винаги е била дисциплинирана като войник.

View post on Instagram
 


"Аз имах звание редник (...) Получавах повиквателни, разбира се, но след това се отказах. Правех инжекции и сега мога да правя. Но сега правя съвсем други инжекции, които също някои хора ги заболява от моите инжекции. Но аз ги правя и ще продължавам", подчерта примата.

На армията Лили Иванова е продължила да служи дори и след като е станала певица. Изпълнила е дори и песен, посветена специално за сухопътните ни войски - "От векове за векове".

Четете още: Нов мъж изпълва живота на уникалната Лили Иванова