Автор
Ева Григорова

Някой май не си е написал домашното: Принц Хари и всички неточности в бомбастичната му книга

Само няколко дни след излизането на пазара на бомбастичната книга на принц Хари Spare, социалните медии са пълни с подигравки относно неточностите, които тя съдържа.

Сред най-шокиращите “факти”, които доказано не са така, е твърдението на принца, че е потомък на крал Хенри VI.

В Spare херцогът пише за своя „пра-пра-пра-пра-пра-пра дядо“, крал Хенри VI, който основава колежа в Итън и умира през 1471 г. – въпреки факта, че пряката линия на Хенри VI завършва след неговия син Едуард от Уестминстър, който умира като тийнейджър в битката при Тюксбъри.



Хари очевидно също е излъгал и за получаването на Xbox като подарък през 1997 г. Принцът пише, че принцеса Даяна му е купила конзолата за 13-ия му рожден ден и тя му е била подарена от сестрата на покойната му майка, лейди Сара Маккоркодейл, след трагичната смърт на принцесата.

Конзолата Xbox обаче беше пусната за първи път на пазара в Съединените щати четири години по-късно - през 2001 г.


Авторът-призрак на принц Хари Джей Ар Моринджър, който всъщност е написал Spare, днес защити книгата настоявайки, че „неволните грешки“ са често срещани в мемоарите, където „границата между спомен и факт е неясна“.

Моринджър е автор на автобиографии за Андре Агаси и на тази на съоснователя на Nike Фил Найт. Носителят на награда “Пулицър” е получи космическата сума от 1 милион долара, за да помогне на херцога на Съсекс да напише своите мемоари.

View post on Instagram
 


Споделяйки откъс от книгата на Хари в Twitter, той подчертава, че самият принц в изгнание признава, че понякога е казвал, че не е сигурен за всички подробности, които споделя. Хари твърди, че за това са виновни травмите от детството му.

Моринджър сподели думите на Хари: „Каквато и да е причината, паметта си е моя памет... има точно толкова истина в това, което си спомням и как го помня, колкото има в така наречените обективни факти“. Малко по-късно той пусна още един туийт, този път цитат от Мери Кар, авторка на Изкуството на мемоарите, която казва: „Границата между паметта и факта е неясна, между интерпретацията и факта също.”



Днес в медиите се появиха още грешки, забелязани от наблюдателни фенове на принца. Една от тях е твърдението на Хари, че е предложил да купи на бащата на съпругата си Меган Маркъл, Томас Маркъл, билет за първа класа от Мексико до Обединеното кралство на Air New Zealand. „Казахме му, напусни Мексико веднага: Ще бъдеш тормозен, така че ела във Великобритания. Сега“, пише 38-годишният херцог. „Air New Zealand, първа класа, резервиран и платен от Мег“

View post on Instagram
 


Въпреки това, говорител на Air New Zealand каза пред New Zealand Herald в сряда, че авиокомпанията „никога не е изпълнявала полети“ между Мексико и Великобритания и че те предлагат само тарифи Business Premier, а не първа класа.



Една от първите грешки, които привлякоха вниманието на читателите, беше твърдението на Хари, че е бил в колежа в Итън, когато разбрал, че неговата прабаба, кралицата майка, е починала през март 2002 г.

Снимки от дните преди смъртта на кралица Елизабет и деня след това показват, че принцът всъщност е бил на ски пътуване в Швейцария по това време.