Автор
Ева Григорова

Обвиниха Дейвид Бекъм в жестока алчност, ето какво направи той

Суперзвездата Дейвид Бекъм срещна ожесточени критики от свои фенове, както и от международната общност.

Той планира да стане лице на световното първенство по футбол, което ще се състои догодина в Катар. Счита се, че привличането на Бекъм за рекламно лице, е опит на Катар да се справи с острите критики по света за неспазването на човешки права, негативното отношение към жените и към ЛГБТ общността.

View post on Instagram
 

Това, което допълнително разяри феновете е, че Бекъм смята не само да стане лице на Мондиал 2022, но и през следващите 10 години да бъде световен посланик на катарския спорт. За услугите си той ще получава по 15 млн. паунда годишно или общо 150 млн. паунда, равняващи се на 210 млн. долара.

View post on Instagram
 

Организацията за защита на човешките права Амнести интернешънъл също се включи в негодуването към решението на футболиста, като дори го призова “да научи повече за изключително притеснителната ситуация с човешките права в Катар и да се подготви да говори за нея.”

Някои от последователите на Бекъм дори споделиха, че според тях той е “продал душата си”, воден само и единствено от “чиста алчност”.

“Списъкът от нарушени права на Катар е доста притеснителен - от дългогодишното лошо отношение към емигрантите, през нарушаването на свободата на словото, та чак до криминализирането на еднополовите отношения”- казват от Амнести интернешънъл.

View post on Instagram
 

“Лошото отношение към емигрантите, които работят там, а именно хората, които ще направят възможно провеждането на Световното първенство, е изключително притеснително. Въпреки някои реформи, голяма част от тях остават без заплати, а властите се провалят в разследването на хиляди смъртни случая през последните десетилетия, въпреки наличието на доказателства, че те се дължат на опасни условия на работа. Дейвид Бекъм би трябвало да се съсредоточи върху проблемите на правата на хората, които ще организират мачовете, а не само върху тези на терена” - казват още от организацията.

“Катарската култура не е страхотна, както каза Дейвид, ако си жена, емигрант или гей” - споделя защитникът на човешките права Питър Татчел.

View post on Instagram
 

Потребители в Туитър също коментираха противоречивото решение на футболиста с думите: “Изключително лоша преценка от страна на Бекъм, който смята да вземе пари от този брутален и ужсяващ режим” и “Просто си признай, че наистина много искаш техните пари. Не се крий зад идеята: Те са толкова мили към мен. Сигурно хората, които са убили и репресирали просто не са разбрали добре”.