Автор
Woman.bg

Оскарите: един прецедент и много блясък на червения килим

За първи път в историята на наградите „Оскар” тази година филмът, спечелил статуетката, е южнокорейски. „Паразит” буквално срази фаворита „Жокера” на финала. И обра овациите.

„Паразит“ спечели и отличията за най-добър международен филм и оригинален сценарий и донесе режисьорския приз на създателя си Пон Джун-хо.

Филмът бе хит в киносалоните с приходи от над 161 млн. долара по света, от които над 30 млн. долара в Северна Америка.

Рене Зелуегер, която грабна статуетката за най-добра актриса, благодари в своята реч на всички онези големи имена, на които днес киното дължи своя блясък, сред които и Джуди Гарланд. Рене взе наградата за ролята си в "Джуди". Това е втори „Оскар” за Зелуегер.

Наградата за най-добра мъжка роля отиде очаквано при Хоакин Финикс за неговата роля в „Жокера”. Той използва подиума на наградите, за да насочи вниманието на публиката в залата на Dolby Theater в Холивуд към сериозни теми като етичното отношение към кравите. Най-емоционалният момент обаче бе, когато Финикс си спомни за починалия си брат Ривър, изключително талантлив актьор, починал на 23 г. от свръхдоза. За Финикс това е първи „Оскар”.


Брад Пит също си тръгна с "Оскар" - първи за него, за най-добър актьор в поддържаща роля за "Имало едно време в Холивуд". Пит има награда като продуцент на "12 години в робство".



А Лора Дърн бе отличена за най-добра актриса в поддържаща роля за "Брачна история".

Отличието за анимация спечели "Играта на играчките: Пътешествието". Това е десетата продукция на студио "Пиксар", отличена с "Оскар" след въвеждането на категорията през 2001 г. Предишната анимация от поредицата, "Играта на играчките 3", също спечели награда на киноакадемията.

* В месеца на любовта раздаваме награди. Спечели парфюм за теб и любимата ти приятелка, като харесаш нашата Инстаграм страница. Участвай в играта ни и можеш да спечелиш страхотен подарък от BOUCHERON!