Пет супермодела от 90-те, за които почти не се говори днес

90-те години се смятат за златната ера на модния бизнес. Точно тогава по подиумите и пред камерите се ражда едно наистина златно поколение на супермодели, което помита всички представи за красота и сексапил. Без филъри и фотошоп. Имаме предвид звезди като Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл, Кристи Търлингтън, Синди Крауфорд. Но има и такива, чийто имена днес почти не се споменават.

Кристен Макменами

View post on Instagram
 

През 1992 г. тя подстрига своите рижи коси, боядиса ги в червено и си обръсна веждите. И се превърна в лицето на грънджа. Особено след фотосесията, появила се във Vogue под мотото Grunge & Glory. В епоха на класически красавици Макменами е първият модел с ексцентрична външност. В края на 1980 г. става муза на Лагерфелд. Редовно дефилира за Chanel, закрива ревюто на Versace, сътрудници си с Тиери Мюглер и Готие. През 1994 г. ражда дъщеря от собственика на парижкия нощен клуб Les Bains Douches, а през 1997 г. се омъжва за фотографа Майлс Олдридж. Семейният им живот трае 14 години. Днес тя дори няма Инстаграм, а по светски събития се появява много рядко.

Карен Мюлдер

View post on Instagram
 

Една от култовите блондинки на 90-е. Когато е на почивка в Ница, вижда обява за конкурс за модели на агенция Elite Model Management и решава да се пробва. На финала заема второ място. След една година вече има договор и дефилира за Valentino, Yves Saint Laurent, Lanvin, Christian Lacroix, Versace и Giorgio Armani. Най-голяма популярност обаче ѝ носи участието в ревютата на Victoria's Secret. По-късно признава, че е била обект на насилие от страна на баща си, както и в работата. Родителите ѝ обаче отричат, твърдят, че думите ѝ са следствие на нервен срив. Три месеца прекарва в болница. Приема антидепресанти. Баща ѝ обвинява кокаина за всичко. Личният ѝ живот не е лесен. На 18 се омъжва за фотографа Рене Босне, с който се развежда през 1993 г. После има връзка с бизнесмена Жан-Ив Ле Фюр, но през 1997 г. се разделя и с него. През 2006 г. ражда момиченце, бащата остава в тайна. Днес избягва светските събития, няма профил в социалните мрежи.

Ясмин Гаури

View post on Instagram
 

Един от най-запомнящите се модели на 90-е. Родена е в семейство на еврейка и пакистанец. Забелязват я за модата, когато работи в заведение за бързо хранене. Родителите ѝ били против, но тя решила да използва шанса,който ѝ се дава. Дебютира на подиума в милано. И се мести да живее в Ню Йорк. Била е лице на Chanel и Jil Sander, Valentino и Versace, Hermès и Lanvin. През 1996 г. решава да се посвети на семейството и се омъжва за адвоката Ралф Бърнстейн, имат една дъщеря - Мая.

Надя Ауерман

View post on Instagram
 

Още една известна германка. валентино я сравнява веднъж с Марлене Дитрих. А един от авторите на New York Times - Гай Требей, я описва като "ледената красавица с най-дългите крака".нейната хладна красота вдъхновява много световни фотографи. А тя се появява на повече от 100 обложки на списания.

Естер Канядас

View post on Instagram
 

Майка ѝ много искала да стане модел, а самата Естер - не. Тя се виждала като специалист криминалист. но в крайна сметка я откриват за модата, когато е на 14 и се появява на обложкатана списание. През 1996 г. се мести от родната Испания в Ню Йорк. Дефилира и се снима за гиганти като Versace, Dolce & Gabbana, Giorgio Armani, Valentino, Givenchy. Омъжва се два пъти - през 1999 г. - за модела Марк Вандерлу, а след това и за автомобилния състезател Сет Жибернау, с когото се разделят през 2008 г. През 2014 г. ражда дъщеря - Галия.