Що е то Cancel култура и кои са звездите, които пострадаха от нея

Интернет глобализацията създаде какви ли не термини и тенденции, които важат за целия свят. Почти няма сфера, която да не е попаднала под обстрела на глобалната мрежа - като се започне от мода, социални мрежи и дигитални устройства, и се стигне до живота на най-обикновения човек.

Така наскоро се появи едно ново понятие, отнасящо се до културата за отказ, или т.нар. cancel култура. Става дума за реакция от страна на последователите на определена знаменитост, предизвикана от конкретно нейно поведение. С други думи те я осъждат, като я атакуват с омразни термини в профилите ѝ в социалните мрежи. Броят на хейтърите и негативните коментари по неин адрес нараства до такава степен, че в един момент тя сама решава да се оттегли завинаги или за известно време от онлайн пространството.

Това лято имаше поне няколко имена от световния шоубизнес, които станаха жертви на cancel културата...

Деми Ловато



Фенове скочиха срещу певицата, след като тя осъди обект в Лос Анджелис, продаващ замразен йогурт. Марката промотирала културата на диетите, срещу която тя самата се беше обявила като един от най-горещите ѝ противници. Не след дълго обаче Ловато участва в събитие, като в ръцете си държеше микрофон, промотиращ именно напитка с нула калории. Последователите ѝ веднага я обвиниха в лицемерие.

Джъстин Тимбърлейк



Джъстин Тимбърлейк оплете конците тази година заради един документален филм, в който говори за сексуалния си живот с бившата си изгора - певицата Бритни Спиърс. Освен това тази година бе потвърдена и една спекулация - Cry Me a River - и песента като текст, и клипа, са посветени на връзката му с Бритни. А момичето в клипа, което впрочем също доста напомня на Бритни, катастрофира фатално в клипа.

DaBaby



Рапърът беше властелин на това лято, но какво от това, след като сам се забърка в голям скандал. Първо, той направи хомофобско изказване на RollingLoud, последва и нелепото му изказване на тема СПИН, а накрая изтри извинението си в Инстаграм, което допълнително наля масло в огъна на разбунилите се срещу него духове. Последва класически cancellation - много изпълнители го осъдиха, като сред тях бе и Дуа Липа (двата с DaBaby направиха една от песните на лято 2021 - Levitating). От програмата си масово го изтриха редица фестивали и форуми. Така той се превърна в персона нон грата и бе принуден дори да заключи опцията за коментари под снимките си.

Криси Тейгън



Съпругатана Джон Леджънд си навлече гнева на последователите си, след като беше разкрито, че е унижавала и обиждала онлайн непълнолетно момиче, както и дизайнер. Моделката огорчи феновете си и понижи рейтинга си още повече, след като обяви, че всъщност не те, а тя е жертвата, тъй като двамата сбили изфабрикували чатовете им. В началото на август пък Криси Тейгън сподели, че от началото на COVID кризата към ден днешен редовно посещавала терапевт. Признанието ѝ обаче не смекчи гнева на потребителите на социалните мрежи, които пък този път я обвиниха, че неслучайно избрала да направи това разкритие по време на скандалите, само и само да предизвика съжаление към себе си.

Джеймс Чарлз



Всичко започна с едни чатове, които се появиха онлайн. В тях се вижда, че си е обменял съобщения със сексуално съдържание с момче, което всъщност е било непълнолетно. Джеймс Чарлз не отрече тези чатове да са истински, но пък заяви, че не е знаел, че момчето е непълнолетно. В крайна сметка той се извини на онлайн общността. Вследствие на цялата тази бутафория около младия гей, гримиращ се като жена, предизвика масова вълна на недоволство и рязък спад на последователите му в социалните мрежи.

Четете още: Звездите, които преглътнаха изневяра