Автор
Теодор Муховски

Тоалетите на Мет Гала: Риана прилича на пуканка, Ким Кардашиян с екстравагантна рокля

Над 400 души от света на модата и шоубизнеса се събраха в Ню Йорк на ежегодното събитие, наречено Мет Гала. Тази година церемонията беше посветена на иконата на модата Карл Лагерфелд.

Знаменитостите се появиха на червения килим, облечени във всякакво шантаво облекло - от модни рокли до пухкав бял котешки костюм.

На събитието присъстваха актьори, модели, музикални звезди, политици и други известни личности, за да отпразнуват откриването на годишна модна изложба в нюйоркския Метрополитън музей. Тя се организира от главния редактор на списание Vogue Ана Уинтур.



Тази година темата е съсредоточена около легендарния моден дизайнер Карл Лагерфелд, дългогодишен творчески директор на Chanel, който почина през 2019 г. на 85-годишна възраст.

Карл беше провокативен и беше пълен с парадокси. И понякога казваше неща, за да шокира и надали вярваше в винаги в тях.

Кой беше Карл Лагерфелд?



Карл Ото Лагерфелд е роден в Хамбург, Германия през 1933 г. Неговият набег в модата започва в началото на 50-те години, след като вижда шоу на Dior, което предизвиква интереса му към дизайна. Той се премества в Париж през 1952 г. и взема първа награда за дизайн на палто в това, което сега е Международната награда на Woolmark, привличайки вниманието на европейските модни къщи.

В по-ранните си години Лагерфелд е проектирал на свободна практика за добре известни марки, включително Chloé и Valentino, преди да бъде нает от италианската луксозна къща Fendi през 1967 г. като директор-консултант.

Лагерфелд е най-известен с това, че заема поста творчески директор на Chanel от 1983 г. до смъртта си, както и с едноименните линии на собствените си дрехи и аксесоари.

Той често изказваше непоискани критики към онези, чиито тела смяташе, че не отговарят на конкретен стандарт за красота на модела - предимно жени.

Той нарече всепризнатата певица Адел „твърде дебела“, като по-късно сподели, че я е объркал с другата певица Лана Дел Рей. Той нарече супермодела Хайди Клум "твърде тежка" и каза в интервю за немското списание Focus през 2009 г., че "никой не иска да вижда жени с извивки".

Въпреки че Лагерфелд беше известен с историята си на дебелофобски и женомразки коментари, той също предизвика полемика през 2010 г., когато постави германския модел Клаудия Шифър в черно и жълто лице за списание Stern Fotografie.

Стана ясно, че котката на Лагерфелд не е присъствала на церемонията. Ето какво беше обяснението за отсъствието ѝ:

„Много хора ме поканиха да вървя по червения килим на Мет Гала 2023 в знак на почит към татко, но ние предпочетохме да останем спокойни и уютни у дома“, се казва в Instagram акаунта @choupetteofficiel. „Отдаваме почит на баща ми всеки ден след раздялата му и сме много развълнувани да видим още един ден, посветен на него.“

Ето някои от снимките на известните личности, които минаха по червения килим:

Дуа Липа



Риана



Ким Кардашиян



Пенелопе Круз



Рита Ора



Дожа Кет



Серена Уилямс и Алексис Оханиян



Никол Кидман



Емили Ратайковски



Пиърс Броснан



Донатела Версаче



Джаред Лето