Независимо от солидно понатрупания житейски опит, има звезди, които трудно залязват. Звезди, чиято слава не е попречила през годините по пътя им към дълголетието. Звезди, които, независимо от времето и годините, продължават да сияят с онзи покоряващ блясък от миналото до днес. Техният неувяхващ ентусиазъм е пример за съвременните млади хора. Те притежават завидна енергия за петима, а младежкият им дух по нищо не издава, че са на крачка от навършването на... цял един век (а дори някои вече са го прехвърлили)!

Да видим кои са световните знаменитости, за които сякаш възрастта не съществува!

Майката на Шер - Джорджия Холт (92 г.)



Достопочтената дама изглежда наистина невероятно независимо от годините, които е навъртяла. Музикалната ѝ кариера започва на 6-годишна възраст, след като печели няколко състезания за таланти, както и за красота. Изявява се в радиостанция, а по-късно пее редом до известни изпълнители. Като актриса тя допринася с таланта си за редица телевизионни проекти, включително „Шоуто на Майк Дъглас“, „Шоуто на Елън Дедженеръс“ и „Неделното утро“. Първата запомняща се поява на Джорджия Холт на големия екран е в комедийния филм от 1950 г. "Гледай птицата". Пет години по-късно тя се появява в епизод на телевизионния сериал „Приключенията на Ози и Хариет“. През 2013 г. Холт участва заедно с дъщеря си в документалния филм „Dear mom, Love Cher“, продуциран от самата Шер.

Благодарение именно на Шер (73 г.), Джорджия прави дебюта си в музикалните класации на 86 години – 33 години след записите на песните ѝ. А когато в интервю я питат как се чувства, когато мечтата се сбъдне на една вече напреднала възраст, тя отговаря: „Няма значение на колко години си. Никога не трябва да се отказваш да мечтаеш“.

Джейн Фонда (82 г.)



Американската актриса и дъщеря на легендата Хенри Фонда - Джейн Фонда, е двукратна носителка на наградата "Оскар" и трикратна носителка на наградата „Златен глобус“. Нейни са незабравимите образи на големия екран от филмите "Кет Бал", "Барбарела", "Заспалите коне ги убиват, нали?", "Завръщане у дома", "Китайски синдром", "На златното езеро". Отявлена феминистка и основател на течения във фитнеса и аеробиката, Джейн Фонда е известна е и с политическата си активност през годините. Открито се обявява против войната във Виетнам и по-късно в Ирак.

През 1991 г. Фонда прекратява актьорската си кариера в името на семейството, но след третия си развод се завръща отново в киното през 2005 г. Тогава издава и автобиографичната си книга "Животът ми дотук". Актрисата не прикрива и възхищението си от модерната медицина, дори признава, че е сменила някои части на тялото си. „Ако ти е писано да живееш дълго, да останеш здрав и се поддържаш във форма, 80-те могат да бъдат чудесни години“, казва тя.

София Лорен (85 г.)


Още в началото на кариерата си София участва в култови филми, които я превръщат в киноикона и пример за много млади актриси. Едни от продукциите, допринесли за световната ѝ слава, чрез които тя оставя ярка следа в киното, са: „Вчера, днес и утре“, „Един специален ден“, „Арабеска“, „Човекът от Ла Манча“, „Брак по италиански“, „Две нощи с Клеопатра“ и много други. През 1991 г. Лорен попада в класацията на списание „Пийпъл“ за 50-те най-красиви хора в света.

И до днес забележителната актриса остава все така красива и неповторима, без да прибягва до пластичната хирургия, както направиха много нейни колеги.

Клинт Истууд (89 г.)



Наричн Кралят на уестърните, Клинт Истууд е не само един от най-големите сред актьорите, но и един от най-големите сред режисьорите. Звездата му изгрява с ролята му в знаменитата лента на Серджо Леоне „За шепа долари“ (1964 г.). В последвалите две продължения – “За няколко долара повече“ (1965 г.) и „Добрият, лошият и злият“ (1966 г.) Неговият герой става изключително популярен.

Големият успех идва с филма „Непростимо“ (1992 г.), който е номиниран за „Оскар“ в девет категории. След последвалите заглавия, режисирани от Истууд, се откроява романтичната лента “Мостовете на Медисън“ (1995 г.). Клинт Истууд доказва виртуозността си и в драматичните сюжети като този в „Реката на тайните“. През 2004 г. печели отново два Оскара като режисьор и продуцент с филма си „Момиче за милиони“ (2004 г.). Следват силните му актьорски превъплъщения във филми като „Знамената на бащите ни” (2006г.) и „Писма от Иво Джима” (2006г.), посветени на Втората световна война. Клинт Истууд е известен и с активното си участие в политиката. Едно от неговите послания звучи така: "Възрастта не може да ме спре."

Жан Пол Белмондо (86 г.)

Жан Пол Белмондо e един от най-харизматичните и обичани актьори в историята на френското и световното кино. Неговият неподражаем талант прави филми като „До последен дъх“ (1960 г.), “Чочарка“ (1960 г.), “Борсалино“, (1970 г.), „Сирената на Мисисипи“ (1969 г.),„Професионалистът“ (1981 г.), „Ас на асовете“ (1982 г.) сред най-запомнящите се кинозаглавия по света.

Кърк Дъглас 103 г.


Кърк Дъглас – баща на холивудската звезда – 75-годишния Майкъл Дъглас, е знаково име от златната ера на Холивуд. Той е на 17-то място в списъка на 100-те най-добри актьори за всички времена. „Спартак“, „Одисей“, „Викингите“, „Пътища на славата“, „Стъклената менажерия“, „Сатурн 3“, „Жажда за живот“ са сред имената на най-известните филми, в които участва. Кърк Дъглас има три номинации за „Оскар“ и една награда за цялостен принос.



Типи Хедрен (89 г.)


Натали Кей „Типи” Хедрен, родена през 1930 г., е американска актриса, модел и активист за защита правата на животните. Най-известна е като откритието на Алфред Хичкок и участието си в неговите филми „Птиците” и “Марни”.

През 1983 г. основата резервата „Шамбала” – 320 хиляди кв.м. хабитат с девствена природа и диви животни, за които се грижи и дава всичките си спечелени пари в киното. Нейна дъщеря е известната актриса Мелани Грифит (62 г.), а внучка ѝ звездата от „Петдесет нюанса сиво“ Дакота Джонсън (30 г.).

Четете още: 12 вечно млади звезди - I част