Жан-Клод Ван Дам принуди България да спаси бебе куче, което щеше да умре

Актьорът Жан-Клод Ван Дам се намеси и спаси българско куче от породата чихуахуа. Рая, която е на три месеца, ще се завърне в България от Норвегия, където трябваше да бъде умъртвена на 22 октомври.

Известният екшън герой призова българските власти да помогнат на Рая и сподели петиция в нейна защита, подписана от над 8400 души. Рая вероятно е жертва на канал за търговия с животни от България към Западна Европа, твърдят от фондация "Четири лапи", цитирани от БНТ.

Известният актьор Жан-Клод Ван Дам отправи емоционален призив в социалните мрежи към България за спасяването на Рая. Самият той има куче чихуахуа.

View post on Instagram
 

"Моля ви, България, Агенция по безопасност на храните! Направил съм толкова много филми във вашата страна, изхарчили сме милиони долари за туризъм и работни места. Обичам България и вие знаете това, затова ви моля, за моя рожден ден, Българската агенция по безопасност на храните, да промени решението си, моля ви, приятели, ще бъда безкрайно благодарен", написа прочувствено Жан-Клод Ван Дам.


Часове след призива последва щастлива развръзка - кученцето ще бъде спасено. От Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че ще приемат кучето в България. При пристигането му в страната, ще му бъдат извършени допълнителни изследвания, след това ще бъде дадено за осиновяване.

Собственикът на тримесечната чихуахуа Алексей Иверсен я купува в Осло през интернет от частно лице, разказва самият той в петиция за защитата ѝ. Кученцето има български паспорт и ваксини. Норвежката агенция по безопасност на храните намира несъответствия в дати, отнема кучето и го оставя в изолатор. Доводът - внесено е незаконно. Става ясно и, че ако България не приеме кучето, то ще бъде умъртвено на 22 октомври.

Първоначално нашите власти отказват, защото не откриват регистрацията на Рая.

"Кученцето Рая е било закупено от българи, които живеят в Норвегия, от град Тервел. В Тервел ветеринарен лекар е оформил документите на животното, поставил е микрочип, издал е паспорт", каза Явор Гечев, Фондация "Четири лапи". Сложил на животното обаче ваксина с изтичащ срок на годност, като за да не я изхвърли, написал различна дата от тази на чипирането, твърдят от "Четири лапи". Така норвежките власти разбрали, че има нещо нередно. Нашите власти пък потвърдили, че микрочипът и паспортът не са въведени в системата.

"Най-вероятно става въпрос за схема за износ на животни, най-вероятно не е единичен случая, защото кученцето тук е закупено в интернет за 200-250 лева, а в Норвегия е продадено над 2 000 лева. И аз се надявам прокуратурата също да се заеме с този случай, защото както казвам, не е единичен", каза Явор Гечев, Фондация " Четири лапи".

Така, с помощта на хиляди хора по света и Жан-Клод Ван Дам, животът на Рая е спасен!