Хей, не е честно! На мъжете не им стига предимството да не страдат от ПМС, ами природата ги е дарила с още едно – техните тела произвеждат серотонин – хормона на щастието, по-бързо от тези на жените.

С настъпването на пролетта и изобилието от плодове, зеленчуци и слънце и ние се чувстваме все по-добре, но можете да си доставите едно последно удоволствие с тропически дъх – мини-кексчета с папая и ананас за добро настроение.

Тe съдържат доста въглехидрати (което не ги прави особено диетични, за съжаление) – най-добрите помагачи на мозъка в производството на щастливия хормон.

Омега 3 мастните киселини в орехите и лененото семе още повече спомагат да се отървете от лошото настроение. Диетолози твърдят, че тези киселини са естествен анти-депресант, защото премахват като с вълшебна пръчка потиснатостта и раздразнението.

Ето и необходимите продукти:

около 160 грама пълнозърнесто брашно
1 ½ чаена лъжичка бакпулвер
половин чаена лъжичка сода за хляб
2 чаени лъжички канела
около 50 грама ананас от консерва, отцеден

200 грама папая, нарязана на кубчета

около 85 гр кисело мляко
1 яйце, разбито
2 супени лъжици ленено олио
60 грама захар
60 милилитра гъст сладък сироп по избор
60 грама орехи
около 50-60 грама сушени червени боровинки

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната до 190 градуса.

В голяма купа разбийте брашното, бакпулвера, содата и канелата. В друга пюрирайте ананаса, папаята и киселото мляко с миксер или в блендер. Добавете яйцето, олиото, захарта и сиропа.

Изсипете двете смеси на едно място и добавете орехите и боровинките.

Намажете с масло хартия за печене и я сложете в кексови формички. Разпределете тестото в тях и печете в продължение на 20-22 минути или докато не са готови.

Оставете кексчетата, които трябва да са 10-12 (взависимост от големината на формичките), да изстинат върху решетката и похапвайте след това с кафе и сладолед.